Za zdaj še ni mogoče z gotovostjo trditi, ali ima Maksima Holding res predkupno pravico za nakup Sodovega deleža tudi v primeru prevzema Istrabenza s strani tretjega akterja. Od tega, katera razlaga bo obveljala, pa bo odvisno, ali bo imel Igor Bavčar taktično prednost pred nepričakovanim Petrolovim naskokom na njegovo družbo ali pa bo v boljšem položaju Petrol.

Po pojasnilih naših virov je bila konec avgusta 2004 podpisana tripartitna pogodba med Sodom, Istrabenzom in Maksimo Holdingom. Istrabenz je imel po tej pogodbi možnost odkupiti delež Soda pod določenimi pogoji, in sicer bi moral v enem letu oblikovati sklad lastnih delnic, vendar se to ni zgodilo, zato ta del pogodbe ne velja več. Še vedno pa pogodba velja za Maksimo Holding, kar nam je včeraj zatrdil tudi njen predsednik uprave Miroslav Golubič.

Na vprašanje, kakšne so po tej pogodbi obveznosti v odnosu med Sodom in Maksimo Holdingom, je povedal, da so pravniki pogodbo pregledali in ugotovili, da v delu, ki se nanaša na ceno odkupa delnic Istrabenza, ne velja več. "Obstaja pa še vedno predkupna pravica za Maksimo Holding v primeru, da se Sod odloči za prodajo svojega deleža," je poudaril Golubič. Po tej razlagi bi torej Sod pod enakimi pogoji moral delež najprej ponuditi Maksimi Holdingu tudi v primeru prevzema Istrabenza s strani Petrola oziroma kakšnega drugega prevzemnika. Do kdaj pogodba velja - po nekaterih podatkih naj bi se iztekla leta 2011 - ni želel razkriti. Golubič je še zatrdil, da je Istrabenz njihova strateška naložba, zato ni izključil možnosti, da bi tožili Sod v primeru, da bi jih pri prodaji svojega deleža Istrabenza spregledal.

Obstoj opcijske pogodbe nam je že pred tednom dni za Dnevnik potrdil tudi direktor Soda Marko Pogačnik in dodal, da bo odločitev o načinu prodaje Istrabenza "zagotovo odvisna tudi od te okoliščine". Toda včeraj je pojasnil, da prve razlage njihovih strokovnih služb kažejo, da predkupna pravica Maksime Holdinga v primeru, da se kot prevzemnik pojavi tretja oseba, ne velja. "Bomo pa pred kakršno koli potezo stvar še temeljiteje preučili," je dodal. Odločitev o prodaji deleža v Istrabenzu bodo sprejeli na podlagi ekonomskih kriterijev in maksimiziranja cene. Cenitev deleža v koprskem holdingu, ki so jo naročili, pa je že končana

suzana.rankov@dnevnik.si