Poleg predpisanih zdravil ameriškim državljanom priporoča, naj imajo pri sebi zdravila za diarejo in razkužilo za roke, za preprečevanje ugrizov insektov (predvsem klopov) pa naj nosijo majice in hlače z dolgimi rokavi ter klobuk. Prav tako agencija Američanom svetuje, naj pred potovanjem obiščejo zdravnika, ki bo med drugim poskrbel za potrebna cepljenja - poleg rutinskega je priporočljivo še cepljenje proti hepatitisu A in B, proti tifusu ter steklini.

Svetujejo nepotrebno cepljenje

Predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle meni, da gre za pretirane nasvete, ki jih je pripravil nekdo, ki ne pozna slovenskih razmer oziroma mu je vseeno zanje, saj je nekaj priporočil zagotovo neumnih. "Nepotrebno je na primer cepljenje proti tifusu, saj avtohtonega tifusa v Sloveniji ni. Tudi voda je pri nas v glavnem dobra, nenavadno je tudi, da se ne bi smelo kupovati na tržnici, saj ljubljanski turisti najprej zavijejo prav tja."

Predstojnik internistične prve pomoči v ljubljanskem kliničnem centru Hrvoje Reschner potrjuje, da na njihovem oddelku zaradi prebavnih težav v preteklih letih niso sprejeli veliko tujcev, prav tako še niso imeli opravka z izstopajočimi primeri ali s primeri, ko bi za isto boleznijo zbolela skupina turistov.

Od ust do ust

Priporočila ameriške vlade so povzeli tudi na spletni strani www.mdtravelhealth.com, vendar so jih še nekoliko zasolili, na primer z navodilom, da bi morali od štiri do osem tednov pred obiskom Slovenije vsi popotniki obiskati svojega osebnega zdravnika ali kliniko, specializirano za potovanja.

Na to se je že odzval direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga in povedal, da bodo objavo s pomočjo ameriškega veleposlaništva javno demantirali, pri tem je dodal: "Če moram na najkrajši način to komentirati, zadevo lahko povežem s filmom o Boratu. Na prvi pogled je šlo pri tem filmu za parodijo o Kazahstanu, v bistvu pa gre za posmeh na račun Američanov. To je lahko nevšečnost za Slovenijo in žal mi je, da takim rečem Američani verjamejo."

Ameriška vlada je podobna, a nekoliko manj obsežna navodila pripravila tudi za sosednji Italijo in Avstrijo - tudi v Avstriji se je na primer priporočljivo izogibati nepasteriziranim mlečnim izdelkom, vendar niso omenjena opozorila glede ptičje gripe kot pri Sloveniji, čeprav je tudi Avstrija zabeležila primere te bolezni. Na Hrvaškem za Američane veljajo popolnoma enaki nasveti kot v Sloveniji.