Čeprav je vedel, da se za tistimi, ki uvajajo spremembe, vedno dviga veliko prahu, pa ni pričakoval takih manipulacij s strani nekaterih skupin.« Minister je pozval k objektivni kritiki, ki lahko prispeva k pozitivnim premikom in ne vnaša nepotrebnega nemira med bolnike ter zaposlene v zdravstvu.

Minister Janez Božič je v odstopni izjavi zapisal, da se položaju odreka, ker je ocenil, da bi bilo zaradi nenehnih pritiskov njegovo nadaljnje delo na ministrstvu oteženo, če ne celo onemogočeno. Božič dodaja, da odločitev ni posledica zadnjih dogodkov in da je prepričan, da je svoje delo na ministrstvu opravljal vestno, odgovorno in pošteno.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan pa je povedal: »Predsednik vlade je ocenil, da potrebuje več manevrskega prostora in zato sem ponudil svoj odstop.« Na vprašanje, ali je popustil pritiskom univerz in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), je odgovoril negativno: »Mi nismo popustili pod nobenim pritiskom. Ministrstvo funkcionira tako, kot je funkcioniralo do sedaj, in bo funkcioniralo tudi naprej, pod mojim ali katerim koli drugim vodstvom.«