Ob kilometrskih peščenih plažah, med slavnimi beneškimi hoteli, kot sta Excelsior in Des Baines, bodo letos drugič v povojni zgodovini festivala vsi filmi v tekmovalnem programu letošnjega festivala doživeli svetovno premiero. Med njimi prevladujejo anglosaške produkcije Atonement Joeja Wrighta s Keiro Knightley, Sleuth Kennetha Branagha z Michaelom Caineom in Judeom Lawom, The Darjeeling Limited Wesa Andersona z Adrienom Brodyjem, Anjelico Huston in Billom Murrayjem, Redacted Briana De Palme s Kel O'Neill in Michael Clayton Tonyja Gilroya z Georgeom Clooneyjem in Sydneyjem Pollackom.

Ameriški producenti podpisujejo še filme In the Valley of Elah Paula Haggisa s Tommyjem Leejem Jonesom, Charlize Theron in Susan Sarandon ter I'm not There Todda Haynesa z Richardom Gerom, Cate Blanchett, Heathom Ledgerjem in Julianne Moore. Za zlatega leva se bodo letos potegovali tudi novi film oskarjevca Anga Leeja (Gora Brokeback) z naslovom Lust, Caution ter It's a Free World... Kena Loacha, Nightwatching Petra Greenawayja in Help Me Eros Leeja Kanga Shenga.

V spremljevalnem programu bodo med drugimi na sporedu Cassandra's Dream Woodyja Allena in Glory to the Filmmaker! Takeshija Kitana. Ob jubileju bodo letos premierno predstavili prenovljeno različico znamenite znanstvenofantastične klasike Ridleyja Scotta Blade Runner: The Final Cut (2007), s posebnim programom »spaghetti westernov« pa bo gostoval tudi Quentin Tarantino.

Ameriškemu režiserju Timu Burtonu, ki je v več kot 20-letni karieri posnel 12 dolgometražnih filmov, bodo zlatega leva za življenjsko delo podelili 5. septembra v okviru t.i. dneva Tima Burtona. Ob zaključku festivala, 8. septembra, bodo, posebej ob letošnjem jubileju, na podelitvi festivalskih nagrad v beneški filmski palači čast izkazali tudi italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.

Žiriji za zlatega leva bo predsedoval kitajski režiser Zhang Yimou, ob njem pa bodo med drugimi sedeli še režiserji Alejandro Gonzalez Inarritu (Mehika), Emanuele Crialese (Italija) in Paul Verhoeven (Nizozemska).