"Zlom ameriškega nepremičninskega trga smo pričakovali že vsaj leto dni. Kriza na tem trgu je med drugim pripomogla tudi h krizi na finančnem trgu, saj je velik del posojil zavarovan z nepremičninami. Ker so v nasprotju z nepremičninskim trgom finančni trgi globalni, bomo ta vpliv verjetno čutili tudi pri nas," ocenjuje Cirmanova. Dodaja, da se bo na slovenskem nepremičninskem trgu to lahko pokazalo z manjšim povpraševanjem, posledično nekoliko nižjo rastjo cen, ponekod pa tudi z umiritvijo cen nepremičnin.

Tudi profesor z ekonomske fakultete v Ljubljani dr. Dušan Mramor pravi, da lahko zaradi ameriške krize pride na slovenskem nepremičninskem trgu do posrednega učinka, ker imajo številni Slovenci naloženo premoženje v tujih delnicah in skladih, ki vlagajo v tujini. "Ker vrednost delnic in skladov pada, bi lahko to imelo vpliv na povpraševanje po stanovanjih," dodaja.

Precej bolj zaskrbljen je profesor z ekonomske fakultete dr. Maks Tajnikar: "Polovica vseh posojil, ki jih najame prebivalstvo Slovenije, odpade na posojila za stanovanja, zato smo v Sloveniji že blizu krize v ZDA. Višje obrestne mere na evropskih trgih bodo povzročile tudi višje obrestne mere v Sloveniji. Če se zato posojila ne bodo mogla več odplačevati, bi se lahko v Sloveniji znašli v podobni krizi kot v ZDA," opozarja. Sicer pa je Tajnikar zelo zaskrbljen, ker je večina posojil prebivalstva, menedžerjev, zasebnih in državnih podjetij najeta v slovenskem bančnem sistemu. "Če se bodo obrestne mere zvišale in posamezniki ne bodo mogli odplačevati posojil, bodo banke postale lastnice nepremičnin. Ker bodo te nepremičnine za banke neuporabne, bi to lahko povzročilo krizo bančnega sistema in zaustavitev gospodarske rasti," dodaja Tajnikar.

sebastjan.morozov@dnevnik.si