"Spremljamo razvoj dogodkov in opažamo, da so se finančni trgi očitno pomirili," je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije Maximilian Strottmann.

Na vprašanje, ali evropski komisar za gospodarstvo Joaquin Almunia še vedno predvideva, da bo gospodarska rast v območju evra kljub omenjeni krizi letos 2,6-odstotna, je tiskovni predstavnik odvrnil, da ni obveščen o morebitnih spremembah dosedanjih napovedi, še poročajo tuje tiskovne agencije.

ECB je za ublažitev likvidnostnih težav, ki jih je sprožila kriza na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov, v zadnjih petih dneh intervenirala trikrat. Minuli četrtek je na denarni trg sprostila rekordnih dodatnih 94,8 milijarde evrov, v petek še 61,05 milijarde evrov, današnja, tretja finančna injekcija ECB, pa je bila vredna 48 milijard evrov. V ECB so po današnji intervenciji že izrazili optimizem, da se zadeve normalizirajo.

Evropska centralna banka skuša s temi posredovanji uravnavati nepričakovana nihanja likvidnosti bank in razpoložljivega denarja v obtoku. Ker v preteklem tednu vse več Američanov ni moglo odplačevati t.i. rizičnih kreditov, ki so jih najeli za nakup nepremičnine, se je že več bank znašlo v likvidnostnih težavah in niso bile več zmožne zagotavljati rednih kreditov. Zato je morala ECB intervenirati, saj bi sicer kriza v ZDA lahko prizadela tudi evropske finančne trge. Za podobno denarno injekcijo so se sicer odločile tudi ameriška centralna banka Zvezne rezerve ter japonska in avstralska centralna banka.