Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI20 je tako včeraj zaključil pri rekordnih 11.800 točkah, z novim rekordom pa se lahko pohvalijo še Krka, Luka Koper, Pivovarna Laško in Žito.

Da je bila včeraj večina pomembnejših svetovnih borz obarvana rdeče, na dogajanje na Ljubljanski borzi ni vplivalo, prav tako kot ne dejstvo, da delnice slovenskih podjetij po večini kotirajo občutno nad svojimi tujimi konkurenti. Pomembno ni niti, da je kazalec P/E, ki prikazuje dobiček v primerjavi s ceno delnice, pri, denimo, Luki Koper 77, Intereuropi 58, Pivovarni Laško 52, Mercatorju 49, Petrolu 40. Na razvitih borzah opozarjajo že, če kazalec P/E preseže številko 25.

Mnogi se slepijo, da se bo po nakupu določene delnica ta nemudoma podražila, pa čeprav rast v zadnjem letu zapisujemo že s trimestno številko. Pomembno je le, da bo naložba obrodila sadove, se slepijo vlagatelji, ki se za naložbe odločajo na podlagi govoric iz tretje ali celo četrte roke. Da bi bili ti sadovi namesto "zrelih jagod lahko tudi gnila jabolka", pomislijo le redki, ki se ob pogledu na dogajanje na naši borzi držijo za glavo.

Tiste, ki si drznejo opozoriti na nezdrav borzni položaj, nadobudneži zavračajo s trditvami, kot so, da bodo "jutri" objavljeni prevzemi po astronomskih cenah. Vendar resnici na ljubo - koliko pa je bilo v zadnjem času pri nas takih prevzemov? Za nakup državnega deleža v Istrabenzu obstajajo na primer že štiri ponudbe, kar vlagatelje sicer navdaja z optimizmom, toda najboljša od ponudb je skoraj polovico nižja od trenutne cene na borzi. Podobnih primerov je več. Maksima Invest in Finetol trenutno prevzemata NFD Holding po polovico nižji ceni od tržne. Da je pri nas tovrsten prevzem izvedljiv, je minuli teden dokazal Sarini, ki je pridobil kontrolni delež v Etri 33.

Kljub naštetemu in podatku, da so lastniške strukture večine družb že konsolidirane, množice novopečenih vlagateljev pričakujejo visoke prevzemne premije, tečaji pa so kljub podvojitvi v le nekaj mesecih po njihovem mnenju še vedno podcenjeni. Prepričani so, da tuj kapital čaka pred vrati v vrsti, da se bodo prevzemi z visokimi premijami kar vrstili, da bodo delnice gotovo rasle, ker druge smeri ni in ne sme biti. Da je torej Slovenija svetovni unikum. Od tega je res edino to, da smo unikum. To potrjuje tudi odziv vlagateljev na nedavno opozorilo največjega svetovnega finančnega medija Bloomberga, ki je opozoril na nenormalno visoko rast in precenjenost slovenskih delnic. Tečaji so se tedaj sicer nekoliko "stresli", vendar nato nadaljevali strmo pot navzgor proti novim rekordom.

Dejstvo je, da večina novopečenih vlagateljev resne korekcije še ni doživela. Zato ne presenečajo niti ocene, da je neka delnica zapostavljena že, če se v enem mesecu ni zvišala za vsaj četrtino. Da se je njena vrednost letos podvojila, ni pomembno. To naj bi bilo nekaj samoumevnega. Prav zaradi tega je marsikateri vlagatelj, ki mu ni dovolj niti podvojitev vložka v nekaj mesecih, najel še posojilo, ki ga je izkoristil za nakup zdaj že neokusno dragih slovenskih delnic. Če oziroma ko bo prišlo do večje korekcije tečajev, bodo na udaru predvsem ti vlagatelji. Kaj hitro se lahko zgodi, da jim na koncu zgodbe o današnjem uspehu ostanejo le še dolgovi.