Tako bo za tiste družbe, za katere se vplača minimalni osnovni vložek le v denarju, in to pred registracijo, dovolj, da njihovi ustanovitelji izpolnijo obrazec družbene pogodbe in ga oddajo na eni od predvidenih 300 vstopnih točk VEM po vsej Sloveniji. S tem bodo ukinili obveznost notarske overitve družbene pogodbe in akta o ustanovitvi za tovrstne družbe. Takih družb naj bi bilo po predvidevanjih ministrstva približno 80 odstotkov. Za zapletenejše vpise, na primer če se bo osnovni kapital vplačeval s stvarnimi vložki, bodo vstopne točke notarji, saj se bo v takšnih primerih družbena pogodba še vedno sklepala v obliki notarskega zapisa. Za najenostavnejšo obliko gospodarske družbe, kjer bo ustanovitelj samo en družbenik, bo mogoče družbo registrirati tudi prek spleta z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila.

Kot je povedal minister za javno upravo Gregor Virant, predvidevajo skrajšanje časa za ustanovitev gospodarske družbe na štiri dni, saj bodo vse listine avtomatsko sestavljene in pregledane na točkah VEM in bo s tem prihranjen čas zaradi nepopolnih vlog, ki naj bi jih bilo trenutno 80 odstotkov. Zaradi tehnične združitve sodnega in poslovnega registra bodo listine tako vpisane hkrati v sodni, poslovni in tudi davčni register Slovenije. Ukinili bodo tudi takso za vse vrste vpisov in obvezno objavo vpisa v Uradnem listu, ki bo odslej nadomeščen z objavo vpisov na spletnih straneh AJPES. Podjetniki naj bi z novimi ukrepi prihranili kar 3,5 milijona evrov, od tega samo milijon evrov zaradi ukinitve nekaterih taks.

Poleg registracije podjetij bodo omogočili tudi poslovanje na daljavo za že obstoječa podjetja, in sicer 40 elektronskih storitev za podjetja, od katerih jih je že zdaj na voljo 28, dodali pa naj bi še 11 novih. Prek portala VEM bo tako mogoče opraviti vse transakcije z zavodom za zdravstveno zavarovanje, zavodom za pokojninsko zavarovanje, davčno upravo, zavodom za zaposlovanje in z AJPES. Vse obrazce bo mogoče vlagati v elektronski obliki.