Zadovoljen je tudi njen vodja in selektor umetnikov, slikar Tomo Vran. Kreativno vzdušje udeležencev ni povezovalo le med ustvarjanjem, temveč tudi po delu, ko so se zapletali v številne pogovore o slikarstvu, umetnosti in stanju duha nasploh, in sicer tako slovenski predstavniki kolonije Vesna Čadež, Mirko Rajnar, Jože Kumer in Tilen Žboga kot gostje iz tujine Avstrijka Helga Laher - Reuer, Italijan Michele Drascek in Ukrajinka Anna Petrova in najbolj znano ime letošnje kolonije, to je Španec Manuel Chabrera. "V Sloveniji sem prvič. Imate lepo modro nebo, lepa drevesa in prijazne ljudi," je bil navdušen Chabrera in dodal, da rad dela v urbanem okolju, kjer se veliko dogaja. Chabrera se je ravno tako že odločil, da bo k nam ponovno prišel prihodnje leto, ko bo Slovenija predsedovala Evropski uniji.

Likovno kolonijo ocenjujejo kot velik uspeh tudi domači avtorji. Vesna Čadež, ki je sicer Ljubljančanka, je tako kot Chabrera izpostavila mestno okolje, saj lahko kombinira naravo, historične prvine in mestni utrip. Mirko Rajnar je izpostavil zadovoljstvo tujih gostov nad kolonijo in dodal, da se likovnih kolonij običajno izogiba. Razlog je odrinjenost kolonij v izolacijo, vendar v tem primeru ni tako, saj ima veliko stikov z ljudmi, kar je glavna vrednota mednarodnih likovnih druženj. Dobro počutje je pripisal tudi dejstvu, da je na koloniji podoživel čas, ko je obiskoval akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Danes ob 12. uri bodo dela, ki so jih udeleženci ustvarili v času kolonije, razstavili v Palaciju na ljubljanskem gradu. Razstava bo na ogled do 1. septembra, nato bo Vran od vsakega avtorja izbral eno delo, ki se bo uvrstilo v stalno zbirko Festivala Ljubljana.