Notranji minister Savdske Arabije, princ Najef bin Abdul Aziz je izrazil "veliko zadovoljstvo" ob vrnitvi 16 zapornikov, pohvalil pa je tudi "sodelovanje ameriških oblasti". ZDA so iz Guantanama že izpustile 77 savdskih državljanov, v tem ameriškem zaporu pa jih ostaja še 53, je povedal generalmajor Mansur al Turki. Bin Abdul Aziz je še povedal, da upa, da se bodo preostali savdski zaporniki kmalu vrnili domov.

Trije Savdijci so umrli

Vseh šest skupin savdskih zapornikov, ki so jih iz Guantanama v domovino začeli vračati leta 2006, so domače oblasti ob prihodu priprle. Trije Savdijci so v zaporu v Guantanamu umrli, eden maja letos, dva pa leta 2006. Ameriške oblasti so sporočile, da je šlo v vseh treh primerih za samomor, veliko Savdijcev pa je nasprotnega mnenja, saj menijo, da so bila žrtve zlorabljene. Ameriške oblasti to zanikajo.

Priprtih 759 ljudi

Ameriške oblasti so zapornike iz Afganistana in Pakistana, ki so bili osumljeni sodelovanja z Al Kaido in talibani, v pomorsko oporišče v zalivu Guantanamo prvič prepeljale januarja leta 2002. Od takrat je bilo po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva v Guantanamu zaprtih 759 ljudi, od tega je bilo 136 Savdijcev, kar jih uvršča na drugo mesto po številu zapornikov.

Savdska Arabija je sicer zaveznik ZDA, vendar dobre odnose med državama ogroža dejstvo, da je v Guantanamu priprtih toliko Savdijcev.