"Zdi se, da hrvaška lebdi v nekem prostoru nad Evropsko unijo in da se, če uporabim zelo nedolžen izraz, vede zelo nenavadno," je odvrnil Rupel. Zagreb je namreč Slovenijo opozoril, da v pogajalski proces med Hrvaško in EU ne bi smela vnašati odprtih dvostranskih vprašanj. S tem se je Hrvaška odzvala na le nekaj ur prej izrečene izjave ministra Rupla pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko, da Slovenija pozorno spremlja pogajanja Hrvaške z EU, saj ima pri več poglavjih interes za razpravo.

Slovenija zahteva, da Hrvaška pred odprtjem pogajanj o 13. poglavju (ribištvo) v celoti uresniči maloobmejni sporazum SOPS, kar zadeva ribištvo. Pri 24. poglavju (pravosodje, svoboda in varnost) pa Slovenija zahteva, da Hrvaška pojasni, da meja na morju in na kopnem še ni določena, je v četrtek pred člani OZP pojasnjeval Rupel. Na odgovor iz Zagreba ni bilo treba dolgo čakati. Po mnenju tamkajšnjega zunanjega ministrstva slovenska ravnanja in diplomatske aktivnosti, ki otežujejo napredek Hrvaške v omenjenih poglavjih, ne odražajo ravni in narave odnosov med državama in niso v duhu evropske politike konstruktivnega dialoga spoštovanja in solidarnosti.

Minister Rupel je včeraj izrazil začudenje nad takšno reakcijo. "Verjamem, da je sedaj na Hrvaškem nastopil neki poseben čas priprav na volitve in so tu pa tam kakšne formulacije nekoliko bolj ostre, kot bi bile sicer. Slovenija nima nobenega namena, nikdar ni in nikdar ne bo zadrževala Hrvaške na njenem vključevanju v EU, želimo le, da bi Hrvaška izpolnjevala evropske standarde." Pri 13. in 24. poglavju gre po Ruplovih besedah za zahteve Evropske unije, ne pa Slovenije. Ribolov je problematika, ki zadeva EU, Slovenija sama o tem ne more odločati. V poglavju 24. so po ministrovih besedah navedli neki izračun, ki temelji na predpostavki, da je meja že določena. "Če nekaj preprosto ni res, tudi Evropska unija ne more zamižati in tega dopustiti," je pristavil Rupel.