Turistična znamenitost

Grad Bran (na sliki), ki od 14. stoletja stoji na vzpetini v osrednji Romuniji, je ena največjih turističnih znamenitosti privabi okoli 450.000 obiskovalcev na leto , saj je povezan z Vladom Tepešem, ki ga legenda označuje za krvoločnega bojevnika, po katerem je leta 1897 nastal roman Drakula Brama Stokerja.

Kraljeva družina se je v grad naselila v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in tam živela do leta 1948, ko ga je zaplenila komunistična oblast. Leta 1980 so ga obnovili in po tistem je postal znan kot grad grofa Drakule. Maja lani so ga vrnili sinu princese Ileane, nadvojvodi Dominicu Habsburškemu, danes 69-letnemu arhitektu v New Yorku. Zavezal se je, da bo zgradba do leta 2009 ostala odprta kot muzej, lani pa jo je za 80 milijonov ameriških dolarjev ponudil lokalnim oblastem, ki so predlog zavrnile.

Prodali naj bi ga za 135 milijonov

Minuli ponedeljek je poskušal znova, predal pa ga bo »ustreznemu kupcu pod ustreznimi okoliščinami«, je povedal Michael Gardner, direktor podjetja Baytree Capital, ki zastopa trenutnega lastnika gradu. »Habsburžani se ne ukvarjajo z upravljanjem muzeja,« je pristavil Gardner, ki, čeprav »izklicna« cena ni znana, pričakuje, da bodo utrdbo prodali za več kot 135 milijonov dolarjev.

Po pogodbi, ki so jo podpisali po tistem, ko je oblast nadvojvodi objekt vrnila, je vlada Habsburžanom dolžna plačevati najemnino za muzej. Oblast ima tudi prednost pri nakupu nepremičnine, če bo le njena ponudba višja ali enaka tisti, ki jo bo dal najboljši potencialni kupec. vik, dnevnik.si