Za ta poskus potrebuje ESA najmanj dvanajst zdravih in motiviranih prostovoljcev, starih od 25 do 50 let in visokih največ 185 centimetrov, med katerimi bo izbrala »finaliste«. Prednost bodo imeli tisti, ki dobro obvladajo angleški in ruski jezik, njihovo plačilo pa bo 120 evrov na dan.

Poskusni astronavti bodo živeli in delali v med seboj povezanih modulih v Institutu za biomedicinske preiskave v Moskvi. »Plovilo«, v katerem bodo živeli prostovoljci, bo imelo prostornino 550 kubičnih metrov, kar je toliko kot devet cistern. Ko se bodo za njimi zaprla vrata, bo njihova edina zveza s svetom radijska zveza, ki bo zamujala 40 minut, tako kot bi ob resničnem poletu na Mars.

Cilj raziskave je spoznati obnašanje posameznikov in skupine v okoliščinah, v katerih bi se člani posadke znašli med potovanjem na Rdeči planet. Astronavti bodo izpostavljenim vsem neugodnostim tako dolge poti in skupnega bivanja – pomanjkanje zasebnosti, malo prostora, težko delo, omejeni viri hrane. Izvedli bodo simulacije vzleta, 250-dnevnega potovanja, dostopa na Marsovo površino in vrnitve na Zemljo.