Dobili smo izjavo nekdanjega notranjega ministra Rada Bohinca, ki je z informacijami Sove moral biti seznanjen. Tega, kaj je vedel leta 2004, ni želel komentirati, se mu pa »zdi zanimivo, da po volitvah incidentov na morju skorajda ni bilo več«. Poiskali smo tudi izjavo Janeza Janše iz septembra 2004, ko je vladi očital, da ni sposobna zavarovati slovenske suverenosti.

Podatki o mejnih incidentih

Tako policijo kot zunanje ministrstvo smo zaprosili za podatke o mejnih incidentih, vendar po skoraj enem tednu nobeden od organov podatkov ni posredoval. Iz podatkov naše časopisne dokumentacije, ki pa niso tako zanesljivi, kot bi bili uradni policijski, je razvidno, da se je v mesecu septembru 2004 v Piranskem zalivu zgodilo pet incidentov, med njimi je najbolj izstopal tisti, ko so hrvaški policisti aretirali predsednika SLS Janeza Podobnika na cesti proti domačiji Joška Jorasa. V samem Piranskem zalivu so izstopali incidenti s hrvaškimi ribiči, ki jih je pred slovensko policijo varovala hrvaška policija.

V tistem času, 19. septembra 2004, je zasedal zunanjepolitični odbor slovenskega parlamenta in takrat je Janez Janša vladi očital: "Vse skupaj dokazuje, kako slovenska vlada ni sposobna zaščititi suverenosti slovenske države, saj policija v resnici sploh ne nadzoruje Piranskega zaliva." Na njegove navedbe je odgovoril takratni notranji minister Rado Bohinc: "Ne morem privoliti v to, da bi neka stranka naročala policiji, naj zaostri odnose s policijo sosednje države."

Incidenti so se vrstili

Ker je bil Bohinc takrat po funkciji zadolžen za reševanje incidentov v Piranskem zalivu, smo ga vprašali, ali je vedel za prisluhe Sove in domnevno Janševo in Sanaderjevo usklajevanje incidentov. Odgovoril je: "Tega ne želim komentirati. Res pa je, da so se takrat incidenti vrstili eden za drugim in smo jih obvladovali v okviru nadzora nad celotnim Piranskim zalivom. Zanimivo pa je, da v obdobju po volitvah incidentov na morju skorajda ni več."

Že pretekli teden smo Sovo in kabinet premiera Janeza Janše spraševali, kaj je bil predmet zahvale Janše hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju v telefonskem pogovoru v zadnjem tednu meseca septembra 2004. Iz premierovega kabineta so nam odgovorili: "O podrobnostih telefonskih pogovorov predsednika vlade z drugimi državniki ne moremo govoriti. Ne nazadnje pa podatkov, po katerih sprašujete, v kabinetu predsednika vlade nimamo, saj segajo v čas pred mandatom te vlade." Včeraj je Tone Rop povedal, da je bil o ugotovitvah Sove glede incidentov v Piranskem zalivu nazadnje obveščen pet dni pred volitvami leta 2004 od takratnega direktorja Sove Iztoka Podbregarja.