Po uradnih podatkih si je Sarkozyjeva konservativna Unija za ljudsko gibanje (UMP) zagotovila 314 sedežev v 577-članskem parlamentu, 22 jih bodo imeli njeni zavezniki Nova sredina. Opozicijski socialisti bodo imeli 185 poslancev.

UMP bo imel 45 mandatov manj kot v dosedanjem sklicu parlamenta, medtem ko je socialistom uspel zmagoslavni povratek. Doslej so imeli 149 poslancev, sedaj pa jih bo stranko zastopalo 185.

15 komunistov v parlamentu

Komunistična stranka bo v narodni skupščini imela 15 poslancev, sredinska stranka tretje uvrščenega na predsedniških volitvah Francoisa Bayrouja, Demokratično gibanje (MoDem), jih bo imela tri, Zeleni štiri, medtem ko so ostal sedeži pripadli različnih manjšim strankam. Skrajni desnici oziroma Nacionalni fronti znova ni uspelo, da bi si zagotovila predstavništvo v parlamentu.

Po uradnih podatkih je bila volilna udeležba v drugem krogu parlamentarnih volitev 59,99-odstotna, podobno kot v prvem krogu, kar je bistveno manj od drugega kroga predsedniških volitev 6. maja, ko je na volišča prišlo 85 odstotkov volilnih upravičencev.

Negativno presenečenje

Francoski predsednik je v nedeljo doživel negativno presenečenje, saj nekdanjemu premieru Alainu Juppeju v mestu Bordeaux ni uspelo dobiti poslanskega sedeža, zato je Juppe že odstopil kot minister za okolje in drugi mož v vladi premiera Francoisa Fillona. Francoski minister za gospodarstvo Jean-Louis Borloo je medtem že zatrdil, da je vlada dosegla "zgodovinski uspeh", saj je UMP postala prva vladajoča stranka, ki je po letu 1978 po volitvah ohranila nadzor v narodni skupščini.

Podobno je ocenil tudi Fillon, ki je dejal, da se je Francija odločila jasno in skladno s tem, ko je Sarkozyju namenila večino za vladanje. "Glasovali ste za spremembe. Te bodo tudi postale resničnost. Spremenili bomo navade in tabuje, ki našo državo držijo nazaj," je dodal premier.

Zadovoljni socialisti

Zadovoljni so z izidom tudi socialisti. Stranka, ki jo pestijo številne notranje težave, je doživela boljši volilni izid od pričakovanega. Vendar je njene volivce presenetila vest, da sta se vodja socialistične stranke Francois Hollande in poraženka na predsedniških volitvah Segolene Royal razšla. Par ima štiri otroke, skupaj pa je bil skoraj 30 let.