Spominsko mašo je ob somaševanju več duhovnikov daroval novomeški škof Anton Glavan, osrednji govornik pa je bil Anton Drobnič, predsednik Nove slovenske zaveze. Vence sta v imenu parlamenta in vlade RS ob breznu žrtvam položila predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik NSi ter minister za finance Andrej Bajuk. Slovesnosti so se udeležili tudi poslanci Mojca Kucler Dolinar in Janez Drobnič (NSi) ter Jože Tanko (SDS).

Nikjer v Evropi ni toliko proslav in obujanja spominov na nekdanje dogodke kot pri nas, s čimer ni nič narobe, je v pridigi med drugim dejal Andrej Glavan. Toda ni prav, da se to stalno zlorablja za razdvajanje in prenašanje sovraštva na vnuke revolucionarjev. "Poznamo primere, da so bili očetje nasprotniki, sinovi pa danes v medsebojnem spoštovanju lepo sodelujejo in delajo dobro v imenu domovine," je v spravljivem tonu dejal škof Glavan.

Anton Drobnič je v daljšem nagovoru vzel pod drobnogled nekdanjega in sedanjega predsednika države, rekoč, da 60 let po vojni, ko so se po svetu že spravili največji sovražniki, slovenska predsednika nista razen praznih besed storila ničesar učinkovitega za slovensko pomiritev; oba se obnašata sovražno, v najboljšem primeru pa komedijantsko. "Kadar so pridobitve boljševiške revolucije v resni nevarnosti, se z avtoriteto nekdanjega predsednika oglasi zadnji vodja komunističnega totalitarnega sistema v Sloveniji. Tudi po posegu vlade v Sovo je Milan Kučan začutil to nujo," je nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič ocenil aktualna dogajanja, povezana s slovensko obveščevalno in varnostno agencijo.