Zarota je bila sicer še v fazi načrtovanja, zato po navedbah pravosodnega ministrstva in zveznega preiskovalnega urada FBI še ni predstavljala konkretne varnostne grožnje. Tri osumljence so že prijeli in proti njim vložili obtožnico, četrtega pa še iščejo.

Cevovod, ki so ga obtoženi nameravali razstreliti, je dolg več kot 60 kilometrov in poteka od New Jerseyja preko newyorških četrti Staten Island, Brooklyn in Queens. Z letalskim gorivom poleg letališča John F. Kennedy oskrbuje še letališči La Guardia in Newark Liberty.

"To je ena najbolj srhljivih zarot, kar si jih lahko zamislite," je ob razgrnitvi načrtovanega napada in aretacije trojice dejala državna tožilka v New Yorku Roslynn Mauskopf. Strokovnjaki sicer dvomijo, da bi bila zarota uspešna. Cevovodi imajo namreč varnostne mehanizme, ki jih lahko zaprejo na daleč. Če bi torej prišlo do eksplozije na delu cevovoda, to še ne pomeni, da bi v zrak zletelo pol New Yorka.

Med aretiranimi so nekdanji uslužbenec letališča JFK, po rodu iz Gvajane, nekdanji član gvajanskega parlamenta in neki moški iz Trinidada in Tobaga. Prvega so aretirali v New Yorku, druga dva pa v Trinidadu in Tobagu, kjer sta v priporu. Četrtega obtoženega, ki je na begu, prav tako iščejo v Trinidadu in Tobagu.

Za zaroto so ameriški preiskovalci izvedeli, ko je omenjeni uslužbenec letališča za pomoč pri načrtovanju napada prosil ovaduha FBI. Ta je nato posnel nekaj pogovorov z obtoženim, v katerih ta med drugim pravi, da bo napad na JFK "najbolj boleča stvar za ZDA", da bo po napadu na letališče, ki ga Američani "ljubijo", "žalovala vsa država" in da se s tem ni mogel primerjati niti napad na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTO) v New Yorku 11. septembra 2001.