Poskusimo. Katarina Kresal, odvetnica iz odvetniške pisarne, ki jo vodi Miro Senica, je javnost presenetila z napovedjo, da se bo potegovala za predsedniško mesto v liberalni demokraciji. Odvetniška pisarna Mira Senice sodi med najbolj ambiciozne (našli bi lahko tudi kak drug pridevnik) odvetniške firme v državi. Gre za pisarno, ki je skrbela za pravno plat izvedbe nekaterih najpomembnejših gospodarskih poslov v zadnjem desetletju. Katarina Kresal prihaja iz sveta velikih poslov. Dejstvo, da je dr. Dušan Keber, podpredsednik LDS, pred meseci pisal manifest, ki govori, da naj bo človek bolj pomemben od kapitala, zveni kot nesporazum. Dosedanja delovna biografija Katarine Kresal ni kompatibilna z manifestom, ki je pred meseci napovedal socialno-liberalno usmeritev LDS. Je bil humanistično naravnani manifest zgolj mašilo, ki je prekrilo eno od dveh vrzeli, programsko in kadrovsko? Se LDS z napovedano kandidaturo Katarine Kresal odreka komaj nekaj mesecev staremu programskemu dokumentu?

Nadaljujmo. Bojan Šrot je podjeten celjski župan. Je član nadzornega sveta Petrola, gospodarske družbe z najvišjimi prihodki. Prihaja iz podjetne družine. Njegov brat Boško je direktor Pivovarne Laško, ene najbolj ambicioznih (lahko bi uporabili tudi kak drug pridevnik) gospodarskih družb v državi. Pivovarna Laško že dolgo ni zgolj podjetje, ki bi v steklovino pretakalo hmeljev zvarek. Je pomembna finančna korporacija, ki ima v lasti pomemben delež Mercatorja, v lasti ima časopisno podjetje Delo. Je eden od centrov gospodarske moči, hkrati pa zna sklepati pragmatična politična zavezništva. Nekdanji direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek bo sodeloval pri pisanju LDS-ovega gospodarskega programa. Pri pisanju programa bo sodeloval še Matjaž Gantar, finančnik, ki je pravkar izstopil iz vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj. Gantar, tako kot Bojan Šrot tudi član nadzornega sveta Petrola, do zdaj ni veljal za človeka, ki bi bil blizu LDS. Pogosteje se je špekuliralo o njegovih povezavah z ljudsko stranko. Kaj pa Gantar in Pivovarna Laško? V državi, kjer vsi poznajo vse, povezav ni težko najti. Gantar je bil, denimo, pred desetletjem član nadzornega sveta Pivovarne. Mimogrede, tudi odvetniška pisarna Mira Senice je opravljala strateške pravne storitve za Pivovarno Laško.

Andrijana Starina Kosem je dve leti veljala za nekakšen most med politično oblastjo in gospodarsko močjo, zdaj pa politično oblast zapušča. Takoj zatem, ko je napovedala, da bo odstopila s funkcije državne sekretarke na gospodarskem ministrstvu, je Pivovarna Laško poskrbela za novo presenečenje: Andrijano Starina Kosem so predlagali v nadzorni svet časopisne hiše Delo, iz nadzornega sveta pa bi leteli ljudje, ki so veljali za kader vladajoče koalicije. Odločitev bo znana ta ponedeljek. Sicer pa Andrijana Starina Kosem ostaja predsednica nadzornega sveta Kapitalske družbe.

Kaj se torej dogaja? Razmerja med politično oblastjo in gospodarsko močjo, vzpostavljena po menjavi oblasti, ko je vladajoča koalicija čvrsto prevzela nadzor nad gospodarskimi vzvodi, so se začela spreminjati. Osamosvojena omrežja gospodarske moči vzpostavljajo koalicije s padlimi angeli Janševe politične oblasti. Hkrati ta osamosvojena omrežja iščejo ustrezno politično predstavništvo. Nekakšna osamosvojitev gospodarske moči? V vili na Barjanski cesti v Ljubljani, kjer danes stoji odvetniška pisarna Mira Senice in iz katere prihaja Katarina Kresal, kandidatka za predsednico LDS, je na začetku devetdesetih let uradovala vladna služba za zakonodajo, ki se je ukvarjala s pripravo pravnih aktov, potrebnih za osamosvojitev države.

Pred drugo svetovno vojno je v vili živela družina Vrhunec. Vinko Vrhunec je upravljal Trboveljsko premogokopno družbo, enega najpomembnejših stebrov tedanje gospodarske moči.

Omrežje gospodarske moči, ki se je iztrgalo iz nadzora vladajoče koalicije, je politično predstavništvo našlo v vili na Barjanski cesti, v kateri je pred drugo svetovno vojno živel vplivni industrijalec in v kateri so nastajali pravni temelji slovenske državne osamosvojitve. Je Katarina Kresal hkrati tista dobra vila, ki bo obudila LDS? Stava je visoka, Barjanska cesta pa vodi v dve smeri. Ena vodi v center prestolnice, druga pa na Barje. V močvirje.