"Smo v občutljivem obdobju, saj projekt ni enostaven, potrebujemo pa pozitivno energijo vseh udeležencev," je bil redkobeseden Slavinec. Simon Zdolšek, predsednik uprave Zvona Ena Holdinga, ki je največji lastnik obeh družb, ni želel ničesar komentirati.

Po naših informacijah konkretnega predloga združevanja družbi sicer še nista pripravili, zato ga še nista obravnavala niti nadzorna sveta, je pa bil nadzorni svet Heliosa na eni od zadnjih sej neformalno seznanjen s potekom priprav na morebitno pripojitev Belinke, ki jo vodi Branko Paš. Od njene uspešnosti bosta odvisna tudi letošnja sklica skupščin družb, ki sta bili običajno junija, zaradi morebitnega odločanja o združevanju pa bosta letos skupščini sklicani predvidoma kasneje.

Pogovore o združevanju podjetij je, tako trdijo naši viri, pospešila odločitev Kapitalske (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod), da svoj 23-odstotni delež Heliosa do konca leta prodata na razpisu, kot možni kupci pa se pojavljajo zlasti tuji interesenti. Združitev je še posebno v interesu Zvona Ena Holdinga, ki ima v Heliosu dobrih 20 odstotkov, v Belinki pa skoraj 90-odstotni delež. Vse več naklonjenosti združevanju po naših informacijah kaže tudi uprava Heliosa, ki se najverjetneje zaveda, da bi se ob neuspešnih dogovorih državnima skladoma pri prodaji poleg Zavarovalnice Triglav, ki ima skupaj s Triglavom DZU skoraj 13-odstotni delež, lahko pridružil tudi Zvon in bi v tem primeru prišlo do prevzema družbe. Pripojitvi sicer naj ne bi nasprotovala niti Kad in Sod, ki naj bi se načeloma strinjala, naj Helios za zdaj ostane v slovenskih rokah. To nam je potrdil tudi Slavinec. Naši viri dodajajo, da želita sklada pred dokončno odločitvijo videti konkreten predlog združevanja. Njun delež v Heliosu bi se sicer ob pripojitvi Belinke spremenil v portfeljskega, toda skupaj s Triglavom in Abanko bi še vedno obvladovala približno četrtino združene družbe.

tina.cadez@dnevnik.si

matjaz.polanic@dnevnik.si