Po Gabrovem mnenju so se na pristojnem ministrstvu priprave zakona lotili povsem napačno. Pripraviti bi ga morali inštituti, univerze, študenti, sindikati in gospodarska zbornica, ne pa ozka skupina ljudi. Minister Jure Zupan je namreč javno povedal, da so osnutek s pomočjo ministrstva napisali dr. Peter Jambrek, dr. Tone Jerovšek in dr. Gorazd Trpin.

S tem zakonom vlada ukinja tako imenovano kosovno financiranje. Po novem naj bi imenovala direktorja univerze, s katerim bi se nato pogajala o višini sredstev, ki jih bo država namenila univerzi. Direktor naj bi prevzel tudi del funkcij rektorja. S tem si vlada po ovinku prilašča rektorjeve pristojnosti, meni dr. Gaber. Nesprejemljive so po njegovem mnenju tudi določbe, po katerih bi na univerzi znova dobili nekakšne tozde, redne profesorje pa bi imenoval minister.

Za Rudija Mogeta je ta zakon dokaz, da želi vlada podržaviti visoko šolstvo. Med drugim je opozoril, da še vedno ni obravnavala nacionalne strategije visokega šolstva, v kateri bi določili glavna področja razvoja, cilje, standarde in potrebna finančna sredstva za to in šele nato sprejeli ustrezne zakone. Nič tudi ne kaže, da namerava vlada nadaljevati s prakso prejšnjih vlad in sprejeti zakon o temeljnih razvojnih programih na področju izobraževanja in znanosti za obdobje 2009-2013.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je zavrnilo očitke poslancev, da se pri pripravi zakona niso oprli na strokovno javnost. Ministrstvo pri pripravi zakona ubira natančno takšno pot, so zapisali v izjavi za javnost, saj so osnutek zakona dali v razpravo univerzam, inštitutom, ŠOS in SVIZ, predlog zakona pa bodo pripravili na podlagi njihovih pripomb. Moge in Gaber sta to pojasnilo ministrstva ocenila za sprenevedanje in ministra znova pozvala, naj za pripravo zakona oblikuje ustrezno delovno skupino.