Kriptonitu je domišljija stripovskih ustvarjalcev pripisala lastnosti, ki jih sploh nima. „Mineral je bele barve in neškodljiv. Tudi sveti se ne, je pa res, da, če je izpostavljen ultravijolični svetlobi, zasije v fluorescentno roza-oranžnih odtenkih,“ pravi dr. Chris Stanley, mineralog iz londonskega Nacionalnega zgodovinskega muzeja.

Kriptonit (ki pa bo dobil drugačno uradno ime, saj med njim in elementom kriptonom ni nikakršne povezave) je odkrila skupina raziskovalcev rudniške družbe Rio Tinto. Ker mineral, ki so ga našli v kraju Jadar v Srbiji, ni „ustrezal“ nobeni znani kamnini, so se obrnili na dr. Chrisa Stanleya. Ko je dr. Stanley preučil njegovo kemično strukturo – gre za natrij-litij-borov silikat hidroskid, je presenečen odkril, da je kamnina z enako strukturo v literaturi že opisana. Pa ne v strokovni, temveč v znanstveno fantastični.

„Ko sem po internetu iskal kaj, kar bi lahko povezal z mineralom, sem enak kemični zapis našel na skali, ki naj bi vsebovala kriptonit in ki jo je ukradel Lex Luther v drugem delu filma o Supermanu,“ je povedal Stanley. „Razen tega, da mineral ne vsebuje fluora (v filmu ga) in ni zelen, temveč bel, je popolnoma enak tistemu iz filma.“ Kristali v njem so zelo majhni, manjši od petih mikronov (en mikron je milijoninka metra), mineral pa je precej trd.

Da bi točno definirali njegovo kemične in fizikalne lastnosti, so ga poslali na posebno analizo v Kanado. Tam so potrdili ugotovitve Dr. Stanleya, z nadaljnjimi analizami pa bodo določili fizikalne in kemične lastnosti minerala, ki ga bodo uradno poimenovali Jadarit, po mestu v Srbiji, kjer so ga našli. Če se bo izkazalo, da ga je tam veliko, bi odkritje lahko imelo tudi komercialno vrednost. Jadarit namreč vsebuje bor in litij, dva dragocena in široko uporabna elementa.