Roman Abramovič je eden od redkih ruskih bogatašev, ki ne živi v Rusiji. Večina njegovih – po bogastvu, kolegov, biva v Moskvi. Kako jim je uspelo v desetih letih takoj zelo obogateti, zanima marsikoga, tudi preproste ruske državljane. Toda ruski bogataši o svojem premoženju neradi govorijo. Tudi o počitniških hišah, ki so si jih postavili v gozdovih v bližini Moskve, molčijo. Včasih pa se kakšnemu novinarju le nasmehne sreča.

BBC-jev dopisnik Rupert Wingfield Hayes je pokukal v eno od njih in se prepričal, da zgodbe o graščinah iz marmorja in zlata, obdanih v visokimi ograjami, na katerih „kraljujejo“ kamere, držijo. 18-letna Svetlana, hči enega od najbolj bogatih Rusov, je britanskega novinarja povabila v družinski vikend na obrobju Moskve. Pot sta začela v nakupovalnem središču. Svetlana je s svojim roza maseratijem šla naprej, Hayes ji je sledil v starem peugeotu. Zavita pot ju je, kot v pravljici, vodila skozi gozd. Pravi znak, da sta v bližini počitniške hišice, je bila najmanj šest metrov visoka ograja, ki se je vila med drevesi. Opremljena je bila s kamerami, ki so posnele vsak gib.

Naenkrat je bilo gozda konec in pred očmi začudenega novinarja se je prikazala graščina. Pa ne samo ena! Stavbe so bile zgrajene v različnih slogih, vse skupaj pa je močno spominjalo na Beverly Hills. Svetlanina „koča“ je bila nekaj tisoč kvadratnih metrov velik grad z notranjim bazenom, kegljiščem, kinom in plesno dvorano.

„To je naša najnovejša hiša,“ je Svetlana razlagala osuplemu novinarju med sprehodom po veličastnem vrtu, ki so ga krasile bakrene skulpture. „Moj oče jo je gradil pet let.“ Ni vedela, koliko je graščina stala. „Okrog 20 milijonov dolarjev?“ je ugibala. Vsekakor mala malica za družino, ki ima nekaj hiš še v Moskvi, dve na jugu Francije in eno na Korziki. Kljub bogastvu Svetlana, ki nakupuje v Parizu in Milanu, ni srečna. „Počutim se kot v zlati kletki. Nimam prijateljev in nisem svobodna.“

Nekaj deset kilometrov stran v tipični ruski predmestni vasi živi gospa Rima. 75-letna upokojenka se preživlja z manj kot dvesto evri na mesec. Biva v enosobni lopi, ki si jo je postavila sama. Prepričana je, da so novodobni ruski bogataši veliki lopovi. „Vse, kar imajo, so pokradli ljudem,“ pravi babica. Ni edina, ki misli tako. Večina ruske javnosti je prepričana, da so Abramovič in ostali do premoženja prišli s krajo.

Pred dvajsetimi leti je bilo vse rusko gospodarstvo v rokah države. Danes ga je četrtina v rokah 36 posameznikov.