Sodni obducent je ugotovil, da jo je storilec z nožem zabodel naravnost v srce in da je umrla v nekaj minutah. O smrti je policiste obvestil sam napadalec, Ajkin 54-letni mož Vlado Bajo. Včeraj so mu na ljubljanskem sodišču začeli soditi zaradi umora.

Težave z alkoholom

Ajka je bila obdolženčeva tretja žena, poročena sta bila komaj nekaj mesecev. Prva soproga je umrla, z drugo je bil poročen sedem let, potem pa ni šlo več naprej, ker sta si bila preveč različna, je bivša žena povedala v preiskavi. Tretjo ženo je Bajo spoznal v Bosni in, kot je izjavila ena od obdolženčevih sosed, bil je vesel, ker končno ni bil več sam. Vendar je Bajo včeraj na sodišču razložil, da ni vedel, da je Ajka odvisna od alkohola. V kratkem času, kar sta se poznala, naj bi že trikrat imel težave zaradi njenega pitja, alkohol pa naj bi bil na nek način tudi vzrok za tisto, kar se je zgodilo usodno noč.

V zagovoru je razložil, da je šel zvečer spat, žena pa je pila in telefonarila. Pogovori so ga zbudili, med drugim je slišal, ko je nekomu rekla, da jo je hotel ubiti in da mu je uspela pobegniti. Bajo je vstal, ji rekel, naj ne telefonira toliko, in vprašal, s kom se pogovarja. Odvrnila je, da z bratom, vendar ji ni verjel. Mislil je, da govori z bivšim, je razložil sodnikom. Vrnil se je v posteljo, potem pa spet vstal. Še enkrat sta se z Ajko sporekla zaradi telefona. Porinil jo je na kavč, ko pa je pijana planila nanj, jo je ponovno potisnil na sedež. Nato je šel v spalnico, čez nekaj časa pa na tiho v kopalnico, ker je bil žejen. Sploh ni prižgal luči, da v stanju, v katerem je bila žena, ne bi spet imel opravka z njo.

"Nenadoma sem jo opazil pri vratih kopalnice, v roki je imela nož. Šla je proti meni, psovala mi je mater in tedaj mi je počil film. Ne vem, kaj se je zgodilo, kako sem jo zabodel. Kar naenkrat sem jo videl ležati na tleh," je Vlado Bajo povedal včeraj. V preiskavi se je spominjal več: da je na pralnem stroju zagledal nož, ga zagrabil in ženi rekel, naj mu da še svojega. Roko, v kateri je imel nož, je iztegnil, Ajka pa se je takrat nabodla nanj. Ko ga je tožilka Ljiljana Tomič vprašala, kako to, da je potem žrtev, ko je bila že mrtva, v desni roki stiskala telefon (in ne noža, ta je ležal na tleh), je odvrnil, da so ga tja verjetno podtaknili policisti. Zatrdil je tudi, da na ženo ni bil jezen in če bi jo nameraval umoriti, ne bi obvestil policije, ampak bi vse počistil, se okopal, preoblekel in zbežal iz države.

Po pomoč k tujim forenzikom

Včeraj so med drugim zaslišali tudi dr. Jožeta Balažica, predstojnika inštituta za sodno medicino, ki je povedal, da je bila usodna poškodba zadana z enkratnim sunkovitim udarcem. Tudi takojšnja zdravniška pomoč žrtvi ne bi rešila življenja. Potrdil je, da je možno, da bi poškodba nastala z nasaditvijo telesa na nož, pa tudi to, da takrat, ko je bila žrtev zabodena, noža verjetno ni imela več v roki. Obdolženi pravi, da je prejšnji dan pozno popoldne popil štiri decilitre vina. Ob pregledu po dogodku so ugotovili, da je povsem trezen, vendar se je do takrat alkohol že v celoti lahko izločil iz telesa, je zagotovil Balažic. Za Ajko Bajo je preiskava pokazala, da je imela v krvi 2,7, v urinu pa 3,2 promila alkohola. Z obdukcijo so ugotovili začetek ciroze jeter, iz česar je izvedenec sklepal, da je šlo za osebo, vajeno pitja. Kljub temu je ocenil, da so bili v usodnem trenutku njeni gibi, hoja in ravnotežje močno moteni.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič 11. maja nadaljevalo, ne pa tudi še končalo. Sodnik Zvjezdan Radonjič, predsednik senata, namreč ni bil zadovoljen s pričanjem Mojce Jovan, izvedenke s centra za forenzične preiskave. Zdaj se bo obrnil na tuje forenzike, da bi izvedel, če lahko na podlagi krvnih sledi ugotovijo, kaj se je v resnici dogajalo v kopalnici.