Iz držav EU-25 prihaja dobra petina nevarnih izdelkov, za 17 odstotkov izdelkov pa se sploh ne ve, od kod izvirajo. Četrtina prijav v letu 2006 se je nanašala na igrače, Bruselj pa s posebnim plakatom, na katerem je plišasti medvedek, opozarja na nevarne igrače. Ob medvedku najprej piše: Lep je. Nato pa je dodano vprašanje: Ali je tudi varen? Na ta način želi komisija dvigniti zavest potrošnikov, da svojim otrokom ne bi kupovali nevarnih igrač.

Lani je bilo v sistemu RAPEX že skorajda tisoč prijav, ki jih lahko podajo potrošniki, trgovci in ostali, prek sistema hitrega obveščanja pa so o nevarnem izdelku nemudoma obveščene vse članice unije ter tudi Norveška, Islandija in Liechenstein. Po prijavi se opravi test, države pa morajo sprejeti potrebne ukrepe - bodisi izdelek umaknejo s tržišča bodisi omejijo njegovo prodajo. Prijave so v občutnem porastu, Bruselj pa vse države poziva še k tesnejšemu sodelovanju, k skupnim prizadevanjem z in med nacionalnimi organi za nadzor trga in carinskimi organi ter k sodelovanju s tretjimi državami.

Evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva je danes v Bruslju predstavila nekaj izdelkov, ki lahko povzročijo hude poškodbe in opekline. Izstopala so majhna motorna vozila - neke vrste mini motorji za otroke, ki so vse bolj priljubljeni. Ne samo hude poškodbe, možne so tudi opekline, opozarja komisija, ki je pred javnost postavila tudi raznovrstne zažgane oziroma stopljene gospodinjske pripomočke, ob tem pa tudi najrazličnejše plastične lučke in druge predmete, ki jih ima veliko ljudi doma.

Komisarka Kuneva je povedala, da je komisija s Kitajsko leta 2006 podpisala memorandum o soglasju in načrt za varnejše igrače, da bi tako izboljšala varnost uvoženih izdelkov.

Igračam po pogostosti sledijo prav električne naprave (19 odstotkov), motorna vozila (14 odstotkov), svetila (11 odstotkov). Sledita kozmetika in otroška oprema, med nevarnimi izdelki pa so se znašli tudi oblačila, oprema za prosti čas, dekorativni izdelki, vžigalniki, celo pohištvo. Tudi pisarniški material in nakit sta omenjena v letnem poročilu.

Največ prijav glede nevarnih izdelkov je lani prišlo iz Nemčije, Madžarske, Grčije, Velike Britanije in Španije. Iz teh petih držav prihaja kar 60 odstotkov vseh prijav. Iz Slovenije je leta 2006 prišlo devet prijav, kar predstavlja zgolj odstotek vseh prijav. Še leto poprej, torej 2005, je Slovenija zabeležila 18 prijav.

Najpogostejše nevarnosti, ki so povezane s temi izdelki, so v polovici primerov telesne poškodbe ter električni udar. Sledi pri mini motorjih omenjena nevarnost požara in opeklin. Med petimi najpogostejšimi nevarnostmi sta še davljenje oziroma zadušitev ter kemično tveganje. Pri igračah je najpogostejša nevarnost zadušitev, in sicer kar v polovici primerov. Pri štirih odstotkih nevarnih igrač se je pojavila celo nevarnost zastrupitve.