Dodaja, da jo je minister Zupan na enem zadnjih delovnih sestankov pozval, naj odstopi, čeprav po njenem mnenju ni imel nikakršnih utemeljenih očitkov. Svetinova pravi, da je TIA do lani poslovala dobro, nato pa se je začelo vrtičkanje glede nadzora nad denarjem, namenjenega za TIA. "Ministrstvo za gospodarstvo nam je dodaten udarec zadalo tako, da nam je odvzelo in oddalo na Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije vse programe, ki jih je prvotno namenilo za izvajanje prek TIA," pojasnjuje Svetinova.

Minister Zupan očitke nekdanje direktorice zavrača, njen odstop pa je sprejel. Vztraja, da so bile na agenciji težave z "organizacijo, razpisi in financiranjem" ter da so se o tem s Svetinovo že večkrat pogovarjali. Zanika tudi očitke, da naj bi šlo pri TIA za napenjanje mišic med njegovim in ministrstvom za gospodarstvo, ker z Andrejem Vizjakom dobro sodelujeta.

Tudi Andrej Vizjak pravi, da je njegovo ministrstvo na agenciji ugotovilo nepravilnosti, predvsem glede namenske rabe sredstev in zelo neučinkovitega vodenja agencije. Posebej naj sedanje vodstvo ne bi bilo pripravljeno pripraviti programov dela, zaradi česar naj bi programi zamujali, delo na TIA pa naj bi bilo precej okrnjeno. "Direktorica TIA je vodenje agencije postavljala skozi vlogo kreatorja politike, kar ni bilo v njeni pristojnosti," pravijo na ministrstvu.

Svetinova to odločno zavrača. "Program agencije za leto 2007 je upravni odbor potrdil že decembra lani, a zaradi politikantstva ministrstva za gospodarstvo še do danes ni bil potrjen na vladi," pojasnjuje. Dodaja, da je vlada v letošnjem letu skoraj za polovico zmanjšala sredstva, namenjena razvoju gospodarstva (s 24 na 13 milijonov evrov), za kar je zadolžena TIA. "To je popolna degradacija tehnološkega razvoja Slovenije. Po izračunih bi TIA za uresničitev ciljev lizbonske strategije potrebovala vsaj 74 milijonov evrov na leto," dodaja.

denis.ostir@dnevnik.si