Američan madžarskega porekla, 58-letni računalniški inženir Simonyi, je peti turist, ki bo dober teden bival na mednarodni vesoljski postaji, in hkrati 450. oseba v Zemljini orbiti.

Čeprav je s seboj vzel tudi gurmanski obrok, ki mu ga je sestavila prijateljica Martha Stewart, znana svetovalka za življenjski slog, Charles Simonyi ne bo užival samo v pogledu na Zemljo iz vesolja. Čaka ga vrsta poskusov, med drugim merjenje radiacije, ki bo pomagalo pri ugotavljanju, koliko so astronavti v vesoljski postaji izpostavljeni sevanju.

Na modri planet se bo vrnil 20. aprila skupaj z ruskim kozmonavtom Mihailom Turinom in njegovim ameriškim kolegom Miguelom Lopezom-Alegriom, ki sta na postaji bivala od septembra. Ameriška astronavtka Sunita Williams bo še ostala v vesolju z novima »okrepitvama«, Fjodorjem Jurčikinom in Olegom Kotovom.

Simonyijev polet v Zemljino orbito je organiziralo ameriško podjetje Sace Adventures, ki je pred tem že poslalo v vesolje Američana Denisa Tita in Grega Olsna, Južnoafričana Marka Shuttlewortha ter ameriškega poslovneža iranskega rodu Anousheha Ansarija.