Potem so iz krogov blizu največje vladne stranke začele prihajati informacije o tem, da je v preteklosti Sova porabljala denar iz tajnega fonda za osebne Drnovškove potrebe - da so mu kupovali drage slike, da so zanj v tujini plačevali zdravila.

Problem je, da te informacije, kot vse kaže, vsaj delno držijo v tistem delu, kjer je govor o zdravljenju predsednika. V Slovenijo naj bi po navedbah zanesljivih virov pred časom na stroške Sove prišel tuji zdravnik. Ko smo vprašanje o zdravljenju Drnovška postavili nekdanjemu direktorju Sove Iztoku Podbregarju, je rekel samo, da je Sova izvajala zakonske pristojnosti v smislu zagotavljanja nacionalne varnosti. Čeprav je zdravje visokih funkcionarjev javna zadeva, ne moremo reči, da gre za vprašanje nacionalne varnost. Samo zdravljenje pa je zagotovo osebna predsednikova zadeva, ki naj jo sam plača, če želi storitve, ki jih ne krije zdravstvena zavarovalnica. Drnovšek je imel v preteklosti že težave pri ločevanju zasebnega in javnega - kot vemo, je leta 2002 veliko bival v državnem objektu na Brdu pri Kranju, pri tem pa ni plačeval najemnine ali davčne bonitete.

Drnovškov odgovor na očitke zadnjih dni je slab: "Ko sem bil na poti, so si domači negativci dodobra dali duška. Vedno bolj primitivni so. Že na obrazu se jim odraža zloba." Jasno je, da govori o Janezu Janši, ki je postal njegova fiksacija, javnost pa si vendarle zasluži odgovor, ali se je zdravil na stroške Sove. Je pa zelo zanimivo, da je včeraj Sova izrecno zanikala domnevni primanjkljaj v tajnem fondu, kar je bilo zagotovo usklajeno z Janševim kabinetom.

Naenkrat torej od domnevnih Drnovškovih in Podbregarjevih grehov ni ostalo veliko. Zadeva je nenavadna. Očitno je Janša stopil korak nazaj. Kar pa še ne pomeni, da ni v Sovi našel kake mine, ki jo bo v pravem trenutku sprožil v smeri Drnovška.

Na tem mestu se ponujajo logična vprašanja. Če v tajnem fondu Sove nič ne manjka, kaj je tesni Janšev zaupnik Aleksander Lavrih ure in ure iskal po tajnih evidencah Sove? Ali so se mu pri tem na prste prilepile kakšne "uporabne informacije"? Kaj je Lavrih iz Sove prinesel v svoj "generalštab"? Ali je šlo za Janšev politični vdor v Sovine evidence?

Razmere so za zdaj še zelo razgrete. Očitno gre za spopad dveh uradov - predsedniškega in premierovega. Tako pregrete razmere bi moral umiriti parlament, ki pa danes žal deluje le kot farsa predstavniškega telesa.

Dogajanje pa vendarle ponuja odličen vpogled v delovanje slovenske politike. Ne gre za bitko političnih programov, idej, vizij. Gre za bitko informacij; bolj kot so za nasprotnika obremenjujoče, boljše so. Ker imajo vsi veliki igralci v slovenski politiki pestro zgodovino, se vzajemno držijo za vrat. Nastalo je ravnotežje strahu pred vzajemnim uničenjem.

To je razlog, da doslej ni bila razčiščena nobena velika afera, vključno z največjo - orožarsko. To je slabo. Ravnotežje strahu ne sme biti bistvo parlamentarne demokracije. Tako delujejo mafijske združbe.