So pa v dolino prepeljali oba nahrbtnika in dva cepina, še dva cepina pa je verjetno s seboj vzel pogrešani alpinist. Reševalci so iskanje zaenkrat prekinili in bodo z njim nadaljevali, ko se bodo snežne razmere stabilizirale.

Kot je povedal vodja reševalne akcije Lado Mrakič z bovške postaje Gorske reševalne zveze Slovenije, so reševalno akcijo zaradi slabih vremenskih razmer uradno zaključili že v sredo, a so se na prošnjo policije na vrh s helikopterjem ponovno odpravili danes, da bi v dolino prenesli preostalo opremo pogrešanih alpinistov.

Kdaj se bodo lahko ponovno odpravili na vrh gore, je odvisno od vremena in predvsem temperatur, saj se sneg, dokler so te nizke, še ne bo sesedel, že konec tedna pa so napovedane nove padavine. Ker je nevarnost plazov velika, bodo reševalci območje v prihodnjih dneh opazovali le "od daleč", pojasnjuje Mrakič.

Mangart, do katerega sicer do višine 2200 metrov pelje cesta, spada zaradi višine in odmaknjenosti med težje dostopne slovenske gore, ki je tudi poleti primerna le za dobro pripravljene pohodnike.

Na Mangartu je v zadnjih 35 letih življenje izgubilo 15 ljudi, med njimi tudi izkušeni alpinisti. Najpogostejši vzrok nesreč je podhladitev, saj je gora na območju, kjer se mešata mediteransko in alpsko podnebje. Za to pa so značilne izredno hitre vremenske spremembe ne glede na letni čas.