Omenjenim letalom, ki jih je med filmske zvezde izstrelil znameniti film Top Gun, so se ameriške letalske sile dokončno odrekle lani, v mornariškem oporišču Ventura pa so jih del prežagali na pol in jih nato za dva tisoč dolarjev za letalo prodali nekaterim muzejem, enega pa tudi producentom televizijske serije JAG, ki jo lahko gledamo tudi pri nas. Od njih so dejansko ostala zgolj ogrodja, vendar pa je ameriška vojska ocenila, da imajo še vedno določeno vojaško vrednost.

Znamenja paranoje

Upravitelji muzejev in tudi nekateri ameriški ter celo evropski politiki so akcijo FBI označili za novo paranojo v nizu potez, ki jih v zvezi z Iranom vleče Bela hiša. Čeprav ni bilo nobenih namigov, da bi se deli v staro železje spremenjenih tomcatov znašli kjer koli na črnem trgu, je ameriška carinska uprava sprožila široko akcijo, da bi morda zasledila tovrstne poskuse. Dejstvo je, da na omenjenih letalih letijo edinole še Iranci, ki naj bi si z vsemi sredstvi prizadevali priti do nujnih rezervnih delov za floto, ki je stara že častitljivih trideset let. Iranski šah je namreč v času svoje vladavine, ki se je neslavno končala leta 1979, od ZDA kupil 79 letal F-14 tomcat, ki pa so danes verjetno v slabem stanju, ker je za Irance vse od islamske revolucije veljal embargo na kakršno koli dobavo rezervnih delov zanje. Ameriški analitiki tako ocenjujejo, da ima Iran trenutno na voljo le kakšnih 25 operativno usposobljenih tomcatov. Dodajajo pa, da si je iranska vojska v času iraško-iranske vojne nabrala pomembne vojne izkušnje z njimi.

Letala F-14 tomcat so bila svojevrstno darilo ameriškega predsednika Richarda Nixona velikemu zavezniku na Srednjem vzhodu šahu Pahlaviju. Med njegovim obiskom v Teheranu leta 1972 so namreč to letalo z izrednimi letalnimi sposobnostmi in vrhunsko elektroniko, prvenstveno namenjeno soočanju s sovjetskimi migi, začeli nameščati na letalonosilke. Nixon je šahu obljubil letala prav zaradi morebitnega spopada s SZ pa tudi za ustrahovanje nekaterih arabskih režimov, ki so v tistem času simpatizirali z Moskvo.

ZDA omenjene vrste letala niso nikoli prodajale nobeni drugi državi, ameriška vojaška mornarica pa ga je uporabljala celih 34 let, dokler ga ni povsem zamenjal F-18 super hornet. Skupno je bilo izdelanih 715 tomcatov.

Občutljiva hormuška ožina

Ameriški vojaški strategi ob morebitni eskalaciji spora z Iranom predvidevajo, da bi ta poskušal zapreti Hormuško ožino in s tem povzročiti zlom svetovnega gospodarstva, saj Zahod večino bližnjevzhodne nafte dobavlja prek Perzijskega zaliva. Ameriški admiral Michael McConell tako ocenjuje, da bi Teheran v spopadu uporabil predvsem balistične rakete in letalske sile ter teroristične organizacije, kakršna je Hezbolah, da bi tako vso regijo potisnil v konflikt, kakršnemu smo trenutno priča v Iraku.

Iran sicer razpolaga s kar številčno vojaško letalsko floto. Poleg sicer zastarelih ameriških letalih F-4 in F-5 ima tudi novejše ruske mige in suhoje ter francoske mirage, ki jih je zaplenil Iraku. Ta je namreč vojaška in civilna letala med prvo zalivsko vojno leta 1991 v strahu pred uničenjem umaknil v Iran, kjer pa jih nato niso vrnili s trditvijo, da predstavljajo vojno odškodnino za škodo iz iransko-iraške vojne.