"Upam na misijo brez incidentov in da bo Kosovo s tem korak bliže prihodnosti," je dejal Škerbinc Barbo. "Za Slovenijo je danes pomemben dan. Prvič je slovenska vojska z bataljonom na Kosovu, kar je dokaz, da nam zaupajo," je dejal slovenski obrambni minister Karl Erjavec, ki se je slovenske predaje nadzora območja Zahod udeležil skupaj z načelnikom generalštaba slovenske vojske, generalpodpolkovnikom Albinom Gutmanom. Erjavec je ob tem še poudaril, "da več miru in stabilnosti na Kosovu pomeni več miru na zahodnem Balkanu in več miru za Evropo". Kosovski premier Agim Ceku, je poudaril, da je Kosovo dobilo "novega prijatelja, ki nam bo pomagal pri izgradnji države in institucij za varnejše Kosovo".

Po Erjavčevih besedah namerava Slovenija na Kosovu sodelovati tudi s civilnimi programi, zlasti s pomočjo pri izobraževanju mladih. Napovedal je tudi okrepitev gospodarskih stikov in dejal, da bo verjetno že v kratkem na Kosovo s številčno gospodarsko delegacijo odpotoval slovenski premier Janez Janša. "Samo vojska je za zagotavljanje miru premalo, temu območju je treba ponuditi tudi gospodarske priložnosti," je še dejal Erjavec.

Kontingent SIKON 15 skupno šteje 600 vojakov, kar je največji kontingent Slovenske vojske v kakšni mirovni operaciji doslej. Od tega bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona delovalo v okviru bojne skupine Sokol, preostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo podpora in častniki v večnacionalnih poveljstvih.