Podjetje Global Crop Diversity Trust bo trezor začelo graditi v marcu, banka semen pa naj bi se odprla leta 2008. Stroške gradnje bo krila norveška vlada, v trezorju pa bo prostora za tri milijone semenskih vzorcev.

"S tem bomo skušali ustvariti nekakšno varnostno mrežo," pojasnuje Cary Fowler, predsednik Global Crop Diversity Trusta, "saj se z naravo in posevki nočemo igrati brez potrebe."

Trezor bo zgrajen na enem od štirih otokov, ki sestavljajo Svalbard, znanstveniki pa ga bodo vgradili 120 metrov globoko v gorato pobočje tega otoka. Otok so izbrali zaradi njegove odmaknjenosti ter zaradi določene stabilnosti, ki jo tak dolgotrajen projekt zahteva.

"Sevanje, geološka sestava, klimatske spremembe...ko gradiš objekt, za katerega želiš, da se ti ne bo podrl v naslednjih stotih letih, je potrebno biti previden," je pojasnil Fowler, "v račune smo vzeli tudi zelo ekstremne scenarije, kot je taljenje ledu na severnem in južnem polu, ter tako poskrbeli, da bo trezor še vedno ostal nad vodno gladino."

Semenska banka pa naj bi služila tudi za obnavljanje semenskih zbirk različnih držav. "Septembra lansko leto smo morali recimo posredovati na Filipinih, ko je hurikan uničil njihovo semensko banko," se spominja Fowler.

Semena bodo v trezorju zamrznjena na -18 stopinj celzija, določene vrste pa bo potrebno redno obnavljati. Grah lahko zamrznjen "preživi" samo od dvajset do trideset let. Sončnična semena pa so lahko zamrznjena tudi po več sto let.