Predstava je potekala ob močnem nadzoru policije, na premieri pa so bili številni ugledni predstavniki nemškega političnega in gospodarskega življenja, med njimi predsednik nemškega parlamenta Norbert Lammert in zvezni policijski minister Wolfgang Schauble.

Povabljena sta bila še predstavnika islamske skupnosti v Nemčiji, predsednik muslimanskega sveta Aiman Mazyek in predsednik islamskega sveta Ali Kizilkaya, vendar povabila nista sprejela z opravičilom, da nista ljubitelja opere. Predsednik osrednjega sveta nemških katolikov Hans Joachim Meyer je po predstavi ocenil, da gre za protiverski spektakel, medtem ko je predsednik nemške Akademije umetnosti Klaus Staeck varnostne ukrepe ocenil kot pretirane, ker je sporna uprizoritev Idomenea po njegovem neškodljiva.

Naj spomnimo, da si je režiser Hans Neuenfelds opero zamislil kot neke vrste obračun z religijo in gledalcem sporočil, da so vsi bogovi mrtvi. V sklepnem prizoru je namreč videti odsekane glave Pozejdona, Jezusa, Mohameda in Bude, kar je izzvalo strah pred morebitnimi islamskimi protesti ali celo napadi.