Na pomembnost reform na področju trga dela je partnerice opozoril tudi predsednik SD Borut Pahor: "Partnerice sem prosil, da so zaradi občutljivosti teme bolj potrpežljive s SD in sindikati." Pri tem je napovedal, da v SD fleksibilnosti trga dela ne bodo nasprotovali, opozarjali bodo na pomen dogovora s socialnimi partnerji.

Že januarja bo SNS partnericam predlagala nekaj konkretnih predlogov. Poslanec Bogdan Barovič jih je pet predstavil predsedniku vlade že včeraj. Novinarjem je omenil samo dva: gradnjo logističnega centra v Luki Koper in nujno predelavo zakonodaje na socialnem in gospodarskem področju.

Zgodba, ki so jo partnerji v letu 2006 uspešno zaključili, je davčna reforma. V SD in DeSUS so posebno izpostavili svoj prispevek k umiku ideje o enotni davčni stopnji. Še zlasti pozitivno je delovanje partnerstva v šali ocenil predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec: "Če bi te dni uspeli zagotoviti še sneg, bi bilo partnerstvo za razvoj v celoti uspešno."

K partnerstvu za razvoj so letos aprila pristopile vse parlamentarne stranke razen LDS. Janša je včeraj dejal, da si želi sodelovanja vseh parlamentarnih strank. Vodja poslanske skupine LDS Anton Rop odgovarja: "Ne potrebujemo fars in nastopaštva, da bi podprli projekte, ki so pomembni za Slovenijo." Konkretnih rezultatov partnerstva namreč v LDS ne vidijo. Rop pravi, da v parlamentu koalicija še vedno praviloma ne sprejme amandmajev opozicije, ne glede na sodelovanje pri partnerstvu.