Na eni od internetnih strani, povezanih s teroristično organizacijo Al Kaida, se je v minulih dneh pojavila grožnja ameriškim finančnim inštitucijam. V njej Al Kaida poziva k napadu na ameriške spletne banke, borze in druge finančne inštitucije, kot povračilo za še vedno priprte zapornike, ki jih ima vlada združenih držav zaprte v vojaškem zaporu Guantanamo na Kubi. Napadi naj bi se začeli prejšnji petek in potekali ves december. Če bi se grožnja uresničila, bi lahko tovrstni napadi popolnoma ohromili ameriško finančno industrijo in spodkopali stabilnost ameriškega gospodarstva.

Predstavnik ameriškega urada za domovinsko varnost, Russ Knocke pravi, da ni dokazov o resnosti grožnje, da pa je skupina za nujne odzive pri ameriški vladi grožnjo vzela resno in jo preučila. Obenem opozarja, da je treba tovrstne grožnje ne glede na dokaze, ki v danem trenutku obstajajo, jemati nadvse resno.

Po mnenju računalniških strokovnjakov je to zgolj prazna grožnja, saj finančnim ustanovam in uporabnikom njihovih storitev v spletu dnevno grozi več nevarnosti, kot so lažne internetne strani, kraja gesel, certifikatov in podobno, teroristični napadi pa bi bili zato le kaplja v morje.

Tudi v Sloveniji nismo imuni na tovrstne grožnje, kar priča dejstvo, da je naša največja banka izdala opozorilo, da obstaja lažna spletna stran, zelo podobna pravi, ki od uporabnika zahteva izvoz osebnega certifikata in gesla. S temi podatki lahko napadalec dostopa do bančnega računa uporabnika, ki je vpisal zahtevane podatke na lažno stran. Ker so posledice lahko zelo hude, v bankah svarijo svoje uporabnike, naj dosledno upoštevajo navodila, ki jih uporabniki dobijo pri prvi uporabi spletnega bančništva.