Na to smo kmalu po Frantarjevem prijetju opozorili tudi v Dnevniku, saj so navsezadnje na ljubljanski nadškofiji potrdili, da so vedeli za njegovo vrnitev, "zaradi pritiska javnosti in nemotenega poteka preiskave" pa niso želeli razkriti, kje je duhovnik bival po vrnitvi v domovino. Policija je zato zadevo preiskovala naprej v smislu 287. člena kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje pomoči storilcu po storjenem kaznivem dejanju in po katerem se z zaporno kaznijo do enega leta kaznuje tisti, ki skriva storilca kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

S policije pa so nam zdaj sporočili, da njihova preiskava ni potrdila suma, da je kdo storil takšno kaznivo dejanje in da bodo s svojimi ugotovitvami seznanili ljubljanske tožilce. Za policijo je tako zadeva zaključena, razen če bi tožilstvo v tem primeru od njih zahtevalo še kakšne dodatne preiskave. Še vedno tudi vztrajajo, da javnosti ne bodo razkrili, kje so prijeli pobeglega župnika, ki je nekaj let pred povratkom v domovino preživel v misijonu v Malaviju na jugu afriške celine.

Naj dodamo, da vso zadevo že od začetka zaznamuje nekakšno skoparjenje z uradnimi informacijami. Najprej je policija Frantarja po nekajletnem iskanju aretirala ravno na dan, ko nas je na Dnevniku začelo zanimati, ali kaj vedo o njegovem povratku v Slovenijo. Najnovejše ugotovitve policije, češ da ni župniku po vrnitvi nihče pomagal pri izmikanju pred roko pravice, pa so v nasprotju s priznanjem ljubljanske nadškofije, da so vedeli, kje se nahaja, pa tudi v nasprotju z našimi neuradnimi podatki, po katerih so pobeglega duhovnika prijeli v eni od institucij na območju Ljubljane, ki sodi pod okrilje Cerkve.

Kot vse kaže, ostaja v primeru Frantar tako odprto le še vprašanje župnikove krivde za spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let. Tožilstvo mu očita, da je pred petnajstimi leti spolno zlorabljal takrat desetletno deklico iz svoje nekdanje župnije, za kar mu grozi kazen do deset let zapora. Sojenje poteka že nekaj časa za tesno zaprtimi vrati ljubljanskega okrožnega sodišča, saj pri tovrstnih kaznivih dejanjih javnost praviloma ne more spremljati obravnav. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnjo sredo, povsem mogoče pa je, da se bo istega dne tudi končalo in da bo že prihodnji teden znana tudi odločitev sodišča v tej zadevi.