Kaj se bo zgodilo s koalicijo?

Kot je znano, minister Drobnič vztraja pri odločitvi, da ne bo odstopil, pri tem pa ga podpira tudi njegova NSi. Zaradi tega so na preizkušnji odnosi v koaliciji, saj ostale tri vladne stranke (in tudi opozicija) razrešitev podpirajo.

Zanimivo, da je v javnost prišla pred kratkim novica, da so v stranki NSi za danes napovedano sejo izvršilnega odbora, na kateri bi člani vrha stranke razpravljali o aktualnih političnih dogodkih, preložili, na kdaj, pa še ni znano. Predstavnica stranke za odnose z javnostmi NSi Terezija Trupi ni znala povedati, kaj je bil razlog za njeno preložitev, čeprav je očitno, da želi stranka najprej izvedeti, kaj se bo zgodilo na današnjem sestanku vrha koalicije, kjer bo glavna tema pogovora ravno predstavnik NSi Janez Drobnič.

Glede na to, da je Janša že v ponedeljek za TV Slovenija povedal, da novo ime od NSi pričakuje na popoldanskem koalicijskem vrhu, bo po današnjem dnevu zanimivo videti, v kakšni sestavi bo koalicija sploh delovala v prihodnje.

Opozicija lahko izgubi

Eno od ključnih vprašanj pred današnjim sestankom je, ali bo Drobnič vendarle odstopil, saj se bo v nasprotnem primeru na petkovi izredni seji državnega zbora odvila široka razprava o predlogu za Drobničevo razrešitev, ki jo podpirajo vse parlamentarne stranke, razen Nove Slovenije. Če bi minister odstopil sam, bi se državni zbor z odstopom le seznanil, opozicija pa bi tako izgubila priložnost za nov napad na ministra Janševega kabineta in vlado.

Janša je 24. novembra na novinarski konferenci, na kateri je sporočil odločitev o predlogu za razrešitev, poudaril, da ima Drobnič še vedno možnost odstopiti pred razpravo o razrešitvi v DZ.

Janša je že predlagal nadomestitev

Predsednik vlade je še poudaril, da je v koalicijskih vladah sestava ministrskega zbora stvar soglasja med premierom in stranko, ki ministra predlaga. Tega soglasja zdaj ni več, zato je predsedniku NSi in finančnemu ministru Andreju Bajuku že predlagal, naj NSi pošlje predloge za nadomestitev Drobniča, nato pa naj bi stekla usklajevanja o kandidatu za novega ministra.

Glede razrešitve Drobniča je Janša dejal, da je predlog strategije za dvig rodnosti le eden od razlogov za njegov predlog. Za premiera sta med drugim problematična Drobničevo komuniciranje s civilnodružbenimi organizacijami in nespreten način vodenja pogajanj s socialnimi partnerji. Po besedah premiera je prišlo tudi do konfliktov z njim in drugimi člani vlade zaradi neusklajenosti ter neupoštevanja procedur in koalicijske pogodbe.

Pestro tudi v Izoli

V Izoli bo danes popoldne ustanovna seja novega izolskega občinskega sveta, na katerem bodo obravnavali tudi pritožbo kandidata za župana stranke Izola je naša Tomislava Klokočovnika zoper občinsko volilno komisijo (OVK), ki je zavrnila njegov ugovor in ugotovila, da v drugem krogu županskih volitev ni bilo večjih nepravilnosti, ki bi vplivale na volilni izid.

Kot je znano, bo mandatna komisija obravnavala vse pritožbe v povezavi z lokalnimi volitvami. Med bolj odmevnimi je pritožba Tomislava Klokočovnika, ki jo je na občinski svet oddal v petek.

Bodo morali volitve ponoviti?

Klokočovnik je kmalu po drugem krogu volitev podal ugovor na OVK, ta pa ga je zavrnila. V ugovoru je predlagal razveljavitev glasovanja v delu, ki se nanaša na glasovanje po pošti, kjer so glasovali predvsem volivci iz izolskega doma upokojencev, in razveljavitev glasovanja na volišču v Maliji.

Kot je v petek pojasnil Klokočovnikov odvetnik Franci Matoz, so v pritožbi predlagali, naj občinski svet ne sprejme ugotovitvenega sklepa OVK o izvolitvi Brede Pečan. OVK pa naj naloži, da v skladu z določili 107. člena zakona o lokalnih volitvah razpiše ponovne volitve drugega kroga volitev za župana Izole. V primeru, da bo občinski svet pritožbo zavrnil, bo po Matozevih besedah sledil upravni spor.