precej svojeglavo in trmasto. Potem ko je sodu izbil dno njegov predlog za uvedbo plačevanja "nepotrebnih" splavov, kar je kljub Janševemu vse bolj temeljitemu nadzoru nad mediji v javnosti izzvalo ostre odzive in precejšno ogorčenje, ga je predsednik vlade pozval, naj odstopi, kar pa je zavrnil in tako povzročil prvo resno razpoko v vladni koaliciji.

Kupčkanje za stolčke

Za zdaj je videti, da se bodo v Janševi koalicijski partnerici NSi uprli odstavitvi ministra Drobniča, a vse kaže, da gre za bolj ali manj taktično potezo in poskus trgovanja, ki se bo gotovo "srečno razpletel" na seji koalicijskega vrha. Vodja NSi in finančni minister Andrej Bajuk si najbrž ne bo privoščil spopada z Janšo, tudi zato ne, ker mu Drobnič ni pretirano prirasel k srcu, saj je v njem videl predvsem tekmeca za majavi stolček na čelu stranke, iz samega zapleta pa bo gotovo skušal iztržiti največ, kar se da. Pri vsem tem zna biti hecna vloga opozicije, ki je sicer že dalj časa nasprotovala ministru Drobniču, sedaj pa bi lahko še največ naredila, če se sploh ne bi vtikala "v družinski prepir", ampak bi pustila vladni koaliciji, da se cvre v lastnih težavah …

Strojanovi varni le v Postojni?

A sedanjim oblastnikom težav res ne primanjkuje, čeprav jim za slab spanec zadostuje že "ambruška zgodba", ki se čedalje bolj zapleta in ki ji ni videti srečnega konca. Družine Strojan se otepajo na vseh koncih in krajih države. Kjer koli je slišati govorice o njihovem možnem prihodu, tamkajšnje prebivalstvo takoj seže po žagah, vilah, traktorjih in drugih kmečkih pripomočkih, potrebnih za "balvansko revolucijo" … Minuli teden se je očitno že obupana družina Strojan skušala vrniti na svoj dom v bližini Ambrusa, a je izzvala novo vstajo tamkajšnjega prebivalstva in bližnje srečanje s specialci. Sam predsednik vlade se je preselil v gostišče v neposredni bližini dogajanja in iz njega nadzoroval potek dogodkov, v poznih nočnih urah sprejel predstavnike družine Strojan ter jih le prepričal, da se znova vrnejo v postojnsko begunsko taborišče.

Policijski specialci "udarili" po napačnih

Prerivanje domačinov in policijskih specialcev pri Zagradcu pa je s stolčka odneslo direktorja policijske uprave Ljubljana Branka Slaka. Po oceni Pavla Čelika, nekdanjega prvega moža policije, je uradna utemeljitev vzrokov za njegovo odstavitev "za lase privlečena". Pravi vzrok za tako potezo generalnega direktorja policije Jožeta Romška naj bi bil ta, da je Slak v Zagradcu pokazal preveč odločnosti. "Policija je hotela narediti red, a posegla je v lovišče političnih strank te koalicije," je izjavil Čelik. "Če bi bil kdo poškodovan ob protestu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ne bi bil nihče odstavljen, ker pa gre za protestnike, ki so volivci te koalicije, je pa hudo," je še dodal.

Evropa opazuje in se porogljivo smehlja

Janševi strankarski kolegi skušajo problem razrešili na "tradicionalen" način, s pregonom grešnega kozla. Že zdavnaj so ga "odkrili" v varuhu človekovih pravic Matjažu Hanžku, ki naj bi spet "blatil" Slovenijo in Slovence v avstrijskem tisku, češ da nas je primerjal z Jörgom Haiderjem, vlado pa obdolžil, da dopušča blokade proti vrnitvi Romov, kar naj bi primerjal s srbsko Krajino. Ni težko razumeti zaskrbljenosti Janševih soborcev, saj imajo v Evropi očitno več posluha za govorico varuha človekovih pravic kot pa za razlage naših oblastnikov. In v Evropi menda že s posmehom omenjajo vlado, ki ni sposobna razrešiti problema ene družine, se pa pripravlja, da bo čez dobro leto "poveljevala" Evropski uniji…