Mate prekoračil pooblastila

Bojan Potočnik, nekdanji v.d. generalnega direktorja policije: "V trenutku, ko se je notranji minister pred štirimi tedni neposredno vpletel v operativno vodenje policije, je prekoračil pooblastila, s tem dejanjem pa nase prevzel vso odgovornost za kasnejše dogodke. Ravnanje policije ob preselitvi družine Strojan je bilo protizakonito, minister Mate pa bi moral odstopiti. Policija se je začela zlorabljati in tako je sedanje iskanje grešnega kozla zgolj diletantsko početje in dejanje obupa."

Pavle Čelik, nekdanji poveljnik policije: "Policija bi morala že pri prvem posredovanju zaščititi Rome, saj se zadeva potem ne bi razširila. Minister si je takrat dovolil nedopustno oceno, ko je pred množico izjavil, da družine Strojan ne bo nazaj, čeprav podlage za to ni imel. Ministra Mateja bi morali zato zamenjati. Pokazalo se je, da za vso zadevo stoji politika in da postaja policija njen ujetnik, argumentacija ob zamenjavi Branka Slaka pa me spominja na črne boljševistične metode."

Vinko Beznik, nekdanji poveljnik specialne enote policije: "Osnovna napaka je bila preselitev Strojanovih. Šlo je za napačno odločitev ministra Mateja, ki tega gotovo ni delal na lastno pest. Druga napaka se je zgodila v soboto ponoči v Dečji vasi, ko bi morali policisti občane najprej pozvati, naj sprostijo cesto, v nasprotnem primeru pa počakati, ne pa se slepo pokoriti ukazom z višje ravni. Taki ukazi sodijo v polpreteklo zgodovino. Janez Janša je velik kritik bivšega režima, vidimo pa, da je Janšev režim pri uporabi policijskih ukrepov manj premišljen od bivšega režima."

Intelektualci pozivajo premiera

"Gospod premier, če želite zares rešiti problem, zahtevajte odstop idejnega nosilca trenutnega teka dogodkov, ministra Mateja. Ta je z napačno presojo ob eklatantnih prekoračitvah pravnega reda objektivno odgovoren za vse zaplete in bežanje od rešitve, ki je na dlani: Strojanovim mora biti omogočeno, da se vrnejo domov, če to želijo!" so zapisali intelektualci v pismu.

V svoji izjavi pojasnjujejo, da so Strojanovi slovenski državljani, zato imajo pravico živeti kjer koli. Notranji minister pa je s svojo obljubo krajanom Ambrusa, da Strojanovih v ta kraj ne bo več, jasno kršil ustavno načelo in v tej kršitvi mu sledi celotna vlada, trdijo avtorji zahteve. Pišejo, da je Matejeva kasnejša razlaga, da država ni preselila družine Strojan, ampak se je ta preselila sama, absurdna. Pri tem opozarjajo na izjavo komisarja sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga, da selitve pod prisilo ni mogoče razumeti na tak način.

Zavrnil odstop

Dragutin Mate je včeraj povedal, da ne bo odstopil. Na tiskovni konferenci pa je povedal, da kamor koli se bodo Strojanovi naselili za stalno, bo sledila ustrezna prisotnost mož v modrem: "Če bodo Strojanovi naseljeni v občino, pa naj bo to Ivančna Gorica ali katera druga, ki nima policijske postaje, bomo tam odprli policijsko postajo." Preselitev Strojanovih je bila po njegovih besedah najboljša rešitev, sicer bi bile posledice lahko tragične. Glede sobotnih dogodkov v Dečji vasi pa je zatrdil, da je bila posebna enota policije tja poslana, da prepreči stik med krajani in Strojanovimi, ni pa bilo navodil, da naj policisti prebijejo blokado, ki so jo postavili krajani.