Po besedah županove predstavnice zbrani krajani sicer naselitvi družine Strojan v Sostrem nasprotujejo. Kot je dejala, nad idejo, da bi imeli za sosede romsko družino, ni bilo navdušenih kakšnih 40 ljudi. Po današnjem poročanju Radia Slovenija pa naj bi se popoldne na Sostrem zbralo okoli 200 krajanov, ki nasprotujejo priselitvi Strojanovih.

Janković obljubil sprotno reševanje težav

"Problemi bodo na katerikoli lokaciji," je izjavil Zoran Janković in obljubil, da bodo kakršnekoli težave, ki bi jih prebivalci Sostrega imeli z družino Strojan, reševali sproti.

Za jutri je že sklican sestanek krajevnega sveta, kjer naj bi prebivalci kraja premlevali zadnjo odločitev v zadevi družine Strojan, ki naj bi v Sostrem prebivala v hiši, ki je last mestne občine Ljubljana. O lokaciji pa sta bila predhodno obveščena oba najbližja soseda.

Vlada z novim zakonom o Romih

Vlada je na današnji seji za obravnavo v DZ po rednem postopku pripravila predlog krovnega zakona o romski skupnosti v Sloveniji, ki naj bi celovito uredil položaj te etnične manjšine v skladu s 65. členom ustave, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh. Interese romske skupnosti v Sloveniji v razmerju do državnih organov bo po predlogu predstavljal Svet romske skupnosti Republike Slovenije.

V omenjenem svetu bo imela Zveza Romov večino.

Predlog zakona določa, da državni organi in organi lokalnih skupnosti zagotavljajo tudi pogoje za urejanje prostorske problematike romskih naselij. V posebej določenih primerih pa lahko vlada sama z državnim prostorskim aktom poseže na območje katere koli občine.

Po predlogu zakona bo vlada v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi sprejela poseben program ukrepov, s katerim bo zagotovljeno usklajeno delovanje posameznih pristojnih ministrstev, drugih državnih organov in organov samoupravnih lokalnih skupnosti pri uresničevanju zakonskih obveznosti.