Soditi bi mu morali, ker naj bi pri trgovini z alkoholnimi pijačami sredi devetdesetih let utajil davke, pral denar in izdal nekrit ček, a ga doslej na sodišče še ni bilo. Povsem drugače je v Avstraliji, kamor je pobegnil že pred leti. V avstralskem Melbournu so namreč nekdanjega trgovca z orožjem postavili pred sodišče, vendar zaradi povsem drugih zadev, kot mu jih očitajo v domovini, saj je tam obtožen pedofilije.

Danes 63-letni Oman se je po poročanju avstralskih časopisov na sodišču izrekel za krivega dveh tovrstnih kaznivih dejanj, ki jih je zagrešil med oktobrom 1999 in decembrom 2001. Tako je priznal eno "nespodobno dejanje" v Liberiji in spolni odnos na Tajskem, v obeh primerih z otrokoma, mlajšima od 16 let. Glede na obtožnico je šlo v enem primeru celo za spolno zlorabo deklice, stare le od pet do sedem let. Kot da to še ne bi bilo dovolj, je Oman eno od zlorab posnel tudi na video. Ko so ga na sodišču soočili z dejstvom, da tožilstvo razpolaga s posnetkom, pa se je zagovarjal, da se mu je deklica "ponudila sama".

Oman je sicer obtožen na podlagi dopolnil avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem", njegova odvetnica Julie Sutherland pa zatrjuje, da to ni bil edini namen njegovih potovanj v tujino, saj naj bi, denimo, leta 1999 v Liberijo potoval zaradi poslovnih razlogov. Na sojenju je pričal tudi psiholog Jeffrey Cummins, ki pravi, da so bila Omanova dejanja osamljena, torej nesistematična, svojih dejanj pa naj bi se tudi zelo sramoval.

Sodnik je za Omana, ki drugače živi v kraju Mordialloc, odredil pripor do izreka kazni, do konca življenja pa bo tudi vpisan v register oseb, ki so zagrešila dejanja proti spolni nedotakljivosti. Slovencu, rojenemu v Podkorenu na Gorenjskem, ki je še vedno imetnik liberijskega diplomatskega potnega lista, za spolne zlorabe otrok po omenjenem zakoniku grozi kazen do 17 let zapora in do pol milijona avstralskih dolarjev globe.

Nicholas Oman je pri nas znan predvsem po orožarskih poslih, med drugim je menda kmalu po osamosvojitvi dobavljal avtomatske puške za notranje ministrstvo. V Slovenijo je pripeljal tudi veliko pošiljko že zastarelih ruskih plinskih mask, za katere je želel od države izterjati kar devet milijonov dolarjev. Znan je bil tudi italijanskim preiskovalnim organom, ki so se z Omanom ukvarjali med preiskavo mednarodne trgovine z orožjem in pranja denarja, opravka pa je imel tudi z avstrijsko policijo, ki ga je iskala zaradi goljufije, vredne 20 milijonov tolarjev.

Z Omanom so se ukvarjali tudi "doma", saj so kranjski kriminalisti zaradi suma pranja denarja leta 1996 preiskali njegov dvorec Grimšče v Rečici pri Bledu. Kazenski postopek proti razvpitemu "graščaku z Bleda" na kranjskem sodišču teče že pet let, vendar ga tudi na zadnjo obravnavo aprila letos ni bilo. Na sodišču pravijo, da mu je bilo vabilo vročeno pravilno, svojega izostanka pa ni opravičil. Kranjsko sodišče je zato za Omana odredilo pripor, sredi septembra pa so za njim razpisali tudi mednarodno tiralico. Naslednjo glavno obravnavo so v Kranju razpisali za junij prihodnje leto, ob čemer je sedaj popolnoma jasno, kje ga lahko najdejo.