Zato je zdaj po njegovih besedah izjemno težko poiskati lokacijo, ki bila sprejemljiva tako za romsko družino Strojan kot tudi lokalno prebivalstvo. Janša pa je poudaril, da je treba poiskati trajno rešitev, ki pa ni na ambruški lokaciji, za katero so pravni postopki pokazali, da ne izpolnjuje niti minimalnih pogojev za legalizacijo. Glede obiska evropskega komisarja za človekove pravice Thomasa Hammarberga je Janša dejal, da so veseli, da se je na licu mesta seznanil s situacijo in da je dobil priložnost, da sliši več plati.

Kako premier odgovarja na Hammabergove kritike glede vladnega razumevanja vloge ombudsmana in ugotovitve, da so najvišji dolgoročni stroški, če se ne zaščiti posameznikov? Glede ombudsmana je Janša ugotavljal, da ima pravico do svojega mnenja. Po Janševem mnenju bi bili bistveno bližje rešitvi, če tega problema ne bi "takoj obešali na veliki zvon". Janša meni tudi, da "če bi policija vztrajala, da se nelegalno naselje tam trajno ohrani, bi vztrajala v nasprotju z odločbo sodišča". Policija je zaščitila družino, je poudaril Janša. Dodal je, da idealne poti ni bilo na voljo, pristojni organi vlade pa so izbrali manj slabo.

O barikadah v Ivančni gorici je Janša dejal, da je njihovo postavljanje barikad nezakonito in da bodo pristojni organi ukrepali. Dodal je, da takšna neracionalna ravnanja velikokrat vzpodbudijo dezinformacije, tudi v medijih. Pri tem je izpostavil govorice, češ da bo vlada s pomočjo specialcev pripeljala romsko prebivalstvo nazaj v Ambrus, ker je tako naročil evropski komisar.

Sovražnega govor pa, meni Janša, "nismo slišali le v izjavah posameznikov v Ambrusu, ampak tudi v torek na zborovanju v Ljubljani". Povedal je tudi, da prihajajo ponudbe glede možnih lokacij za širšo okolico Ljubljane, občino Trzin in nekatere druge. To je bistveno bolj dobronamerna poteza kot vsesplošno kritiziranje, je prepričan Janša.