Med občani je nastala panika, policija je v Grosuplju okrepila enote, Mirko Strojan pa je že dobro uro po tem informacijo preklical. "Shod je odpovedan," je za Dnevnik zatrdil Strojan in zanikal tudi informacije, da naj bi shod le prestavili za nekaj dni. Dejal je še, da bodo držali obljubo, ki so jo dali včeraj predstavnikom vlade in policije, da bodo ostali v Postojni najmanj do nedelje, če bo treba, pa tudi še kakšen dan dlje. In to kljub temu, da jim je komisar Thomas Hammarberg dejal, da imajo pravico iti domov takoj in da lahko dobijo tudi policijsko spremstvo.

Blokade povsod

Straže krajanov, ki pazijo, da se Strojanovi ne bi vrnili, so zdaj postavljene že skoraj po vsej občini Ivančna Gorica. Krajani Zagradca in Ambrusa so jih na vseh cestah, ki vodijo v tabor Strojanovih med Zagradcem in Ambrusom, postavili v sredo popoldne, ko so dobili informacijo, da naj bi se del Strojanovih vračal v tabor. Župan občine Jernej Lampret jih je včeraj pozval, naj gredo domov in se umaknejo s cest, a nekoliko jih je po besedah Milana Muhiča iz Ambrusa pomirilo le telefonsko zagotovilo Branka Slaka, direktorja policijske uprave Ljubljana, da Strojanovim ne bodo dovolili samovoljnega prihoda v tabor. Vendar bodo krajani kljub vsemu vztrajali, dokler jim kdo ne zagotovi, da Strojanovih ne bo nazaj. "Če se bodo vrnili, bomo cesto res zaprli," je dejal Andrej Mirtič, krajan iz Ambrusa.

Brajdiča niso pustili do tabora

Ceste so najprej - v noči na torek - s traktorji, gasilskimi vozili in drevesi, ki so jih podrli na cesto, zaprli krajani Malega Hudega in Stranske vasi ter okolice Polževega. Zapore so si ogledali tudi policisti, ki niso ukrepali, se je pa s krajani okoli poldneva pogovoril komandir policijske postaje Grosuplje Vinko Ribič, ki jim je razložil, da cest ne morejo kar tako zapreti in da za to potrebujejo dovoljenja. Zato so krajani drevesa umaknili in se postavili ob cesto. Tudi Andrej Mirtič trdi, da na njihovem koncu ni šlo za blokade in zaprtje cest, ampak da so le v pripravljenosti.

Sta pa dve osebi preprečili dostop do romskega tabora Strojanovih med Zagradcem in Ambrusom Matiji Brajdiču, stricu Mirka Strojana. Brajdič trdi, da se je v sredo popoldan v tabor odpravil nahranit živali, a sta ga že malce iz Zagradca pri odcepu za Dečjo vas ustavili dve osebi v civilu, ki sta se mu predstavila kot policista. Zahtevala sta njegove dokumente, Brajdič pa je enako zahteval od njiju. "Nato je eden od njiju potegnil pištolo in mi jo nameril v glavo. Dejal je, da je to edina izkaznica, ki je veljavna za vse Cigane," je pripovedoval Brajdič. Kmalu so se zadeve sicer umirile, Brajdič pa je vozilo obrnil, saj je kmalu uvidel, da ga nekoliko višje čaka še ena skupina krajanov, ki ga očitno ne bi pustila do tabora.

Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi policijske uprave Ljubljana, je potrdil, da so včeraj prejeli telefonski klic občana o domnevnih grožnjah. "Policisti v konkretnem primeru zbirajo vsa potrebna obvestila in bodo ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. Očitek, da je dejanje storila policijska patrulja v civilu, ne drži," je zatrdil Keder.

Tudi Andrej Mirtič je dejal, da je za dogodek slišal šele včeraj, zato so krajani sami včeraj odšli v tabor Strojanovih in nahranili živali.