Sicer pa je bila omenjena obveščevalna služba strah in trepet zahoda med hladno vojno. Po besedah Wolfove pastorke, ki ga je tudi davi našla mrtvega, je Markus umrl mirno v postelji, star pa je bil 83 let.

Nadziral je mrežo 4000 vohunov

Wolfova "glavna uprava za preiskovanje" ali HVA je bila del zloglasnega vzhodnonemškega ministrstva za državno varnost (Stasi), Wolf pa je nadziral mrežo preko 4000 vohunov. Eden izmed njegovih agentov, Guenter Guillaume, je postal celo eden glavnih pomočnikov zahodnonemškega kanclerja Willija Brandta. Ko so ga po dolgih letih delovanja v samem srcu Bonna, nekdanji prestolnici Zahodne Nemčije, vendarle odkrili, je to leta 1974 prineslo tudi odstop Brandta.

Pomagal tudi Sovjetski zvezi

V Bonnu so sicer sedeli tudi drugi Wolfovi agenti in ga nenehno oskrbovali z dokumenti najvišje stopnje zaupnosti. Infiltrirali so se tudi na sedež NATO v Bruslju in tako sovjetskemu bloku zagotovili strogo varovane načrte odgovora severnoatlantske zveze, če bi prišlo do vojne v Evropi.

Prepoznal ga je prebežnik

Na zahodu so si obveščevalne službe dolgo prizadevale, da bi ugotovile, kakšen je Wolf pravzaprav v resnici, zato si je tudi prislužil naziv "mož brez obraza". Zahodnim obveščevalcem je to sicer uspelo odkriti šele leta 1978, ko je Wolf obiskal Švedsko, na fotografiji pa ga je prepoznal prebežnik iz Vzhodne Nemčije.

Nikoli ni odsedel kazni

Po razpadu vzhodnega bloka, padcu berlinskega zidu in združitvi Nemčij leta 1990 se je Wolf znašel na zatožni klopi zaradi vohunstva in izdaje. Bil je obsojen na šest let zapora, a je višje sodišče to zavrnilo, ker je Wolf deloval v imenu suverene države. Kasneje je bil obsojen še na pogojno kazen dveh let zapora zaradi ugrabitev, ki so jih izvajali njegovi agenti, vendar pa kazni ni nikoli odsedel.