Ko so potniki prišli v letališko stavbo, so lahko na vidnem mestu našli letake z navodili, Alenka Pavc iz Adrie Airways pa je pri oddaji prtljage še vsakogar opozorila na novosti. "Izobraževanje pri nas je sicer stalno, za te novosti pa smo bili na posebnem tečaju. Večina potnikov sicer že ve za novosti, za nekatere pa je to povsem novo," je dejala Alenka Pavc in dodala, da pri njih zaradi teh dodatnih navodil ni bilo nobenega zastoja.

Varnostniki pripravljeni...

Včeraj sicer še ni deloval poseben ekran pri tekočem traku za elektronski nadzor ročne prtljage, zato pa so kot ura delovali varnostniki, ki so tako vestno pregledovali prtljago in tudi svetovali ter opozarjali. "Imamo malce okrepljeno ekipo, a za zdaj res ni nobenih težav. Zgodi se, da kdo pozabi na novosti, ampak vse gre res tekoče. Pravočasno smo se tudi sami pripravili na nove ukrepe, za nas sta ključni splošna varnost in varnost slehernega posameznika," je dejal Robert Omerza, ki vodi varnostno službo na letališču in je osebno nadzoroval, da je vse potekalo brez zapletov.

Prav zaradi poostrenih ukrepov (osebna prtljaga lahko meri 56 x 45 x 25 cm) je bilo očitno, da so varnostniki še bolj prijazni, da ne bi potnikom novosti preveč povečale živčnosti pred potovanjem. No, s potniki je bilo malo drugače.

Nič nisem vedela

V naglici je prišla h kontrolni točki tudi Sabina Kranjec iz Ljubljane in nas malce začudeno gledala. Ko smo ji pojasnili, da nas zanimajo obveščenost in reakcije potnikov na varnostne novosti, je dejala: "Joj, sama pa o teh novostih res nisem nič vedela - pa še zamudila sem in v naglici res težko misliš na vse." Pa je šlo brez zapletov, kot tudi pri potnicah, ki sta bili z Brnika namenjeni na Portugalsko: "Že od prej poznava varnostne zahteve, zato ni bilo novosti," je med snemanjem pasu dejala sogovornica Zoe Lima, nasploh pa se je zdelo, da so o vsem več vedeli tisti, ki potujejo bolj pogosto oziroma se v tujini že srečujejo z različnimi varnostnimi režimi.

Ne glede na vse je bil Brnik včeraj na novosti pripravljen, zamud in kake posebne nervoze pa tudi ni bilo opaziti. Čeprav bomo v prihodnje morali bolj pomisliti, kaj jemljemo z ročno prtljago na letalo, je - kot pravijo naši sogovorniki - varnost na prvem mestu. In še nasvet: za vsak primer imejte v ročni prtljagi manjšo plastično vrečko, koristila bo.