Afero je zakrivil član predstavniškega doma, republikanec iz Floride, 52-letni Mark Foley. Ta naj bi mladoletnim prostovoljcem v kongresu, zaposlenim kot kurirjem, pošiljal elektronsko pošto s perverzno vsebino. Nekateri kurirji, ki so dobili takšna sporočila, so jih pač prenesli javnim medijem.

ZGROŽENI REPUBLIKANCI

Javnost je zgrožena nad seksualno vsebino teh sporočil. Foley je med drugim mladoletnike vabil na seks in se z njimi spuščal v tako imenovani cybersex, kjer se osebe prek interneta medsebojno vzburjajo s pripovedovanjem svojih seksualnih fantazij, kar pogosto spremlja samozadovoljevanje.

Odkritja so bila tako šokantna, da je Foley kot član predstavniškega doma kongresa v petek takoj odstopil. Prek svojega odvetnika se je sicer izgovarjal na svoj alkoholizem in napovedal, da odhaja na zdravljenje v znano kliniko za alkoholike. Prav tako je prek odvetnika priznal, da je homoseksualec, kar je do zdaj prikrival. Zanikal pa je, da bi bil pedofil, čeprav se je spuščal v internetni seks z mladoletniki. Nadalje je odvetnik v njegovem imenu razkril Foleyjevo veliko travmo izpred 40 let, ko naj bi ga 13 do 15 let starega seksualno zlorabljal duhovnik.

Njegovo početje je toliko bolj obsodbe vredno, ker je bil v predstavniškem domu kongresa podpredsednik komisije za pomoč zapuščenim in zlorabljenim otrokom. V torek ga je obsodil tudi predsednik George W. Bush. Predstavnik Bele hiše je obžaloval, da so bile Foleyjeve žrtve najstniki, ki so v okviru državnega programa iz vseh delov ZDA prišli delat v kongres, da bi se kaj naučili o delovanju političnih ustanov in o ameriški demokraciji, zdaj pa so se seznanili z najbolj mračno platjo ljudi iz Washingtona.

LE VRH LEDENE GORE

Tudi vodje republikancev so obsodili Foleyja. Toda zdi se, da se stranka ne bo zlahka izmazala iz afere. Eden vodilnih republikancev, predsednik predstavniškega doma Dennis Hastert, je namreč za Foleyjevo seksualno nadlegovanje vedel že nekaj mesecev, a se ni odzval in je stvar poskušal pomesti pod preprogo. Tako se zdaj pojavljajo zahteve, tudi iz republikancem naklonjenega, dokaj desno in krščansko usmerjenega Washington Timesa, da bi moral odstopiti tudi Hastert. Republikanci so torej v nevarnosti, da jih na volitvah ne bodo podprli krščansko usmerjeni desničarji, ki so bili do zdaj njihovi najbolj zvesti volilci.

Pod pritiskom javnosti republikanci zdaj dopuščajo možnost Hastertovega odstopa. Hkrati poskušajo dokazati, da so obstajale druge afere, v katere so bili vpleteni demokrati. Tako je nastala cela vrsta člankov o škandalih, pri čemer človek dobi vtis, da je ameriški kongres leglo seksualnih perverznežev, korupcije in kriminala.

Najbolj razvpit je primer senatorja Boba Packworda, ki je leta 1995 moral odstopiti, potem ko ga je 40 žensk, prav tako uslužbenk v kongresu, kot tudi političnih sodelavk in prostovoljk ter celo naključnih obiskovalk kongresa obtožilo seksualnega nadlegovanja. Pri članu kongresa Barneyju Franku pa so leta 1990 odkrili, da je imel pri sebi doma bordel z moškimi prostituti.

Poleg številnih seksualnih afer obstajajo tudi mnoge kriminalne afere.

Trenutno so v ameriških zaporih vsaj trije nekdanji člani kongresa, obsojeni na dolgoletne zaporne kazni zaradi kriminala in korupcije.