Alergija je bolezen imunskega sistema, ki je zadolžen za obrambo pred zunanjimi vplivi (virusi, bakterijami, glivicami in paraziti), telo pa brani tudi od notranjih vplivov, ki ogrožajo življenje, na primer tumorjev.

Imunski sistem je v milijon letih evolucije razvil zapletene sisteme, tkiva, celice in molekule, ki mu omogočajo, da uspešno brani organizem in ga istočasno ne ogroža. Obramba se začne, ko imunske celice, limfociti, pridejo v stik s povzročitelji bolezni, sicer »spijo«.

Ker v kri pridejo tudi tujki, ki sicer niso nevarni, kot so prah in neprebavljeni proteini, je imunski sistem razvil receptorje, ki prepoznajo posebne molekule, ki so samo na infekcijskih delcih.

Alergija je značilen primer napake v prepoznavanju nevarnega od nenevarnega, na primer, ko sistem prepozna cvetni prah kot veliko nevarnost in začne imunološko reakcijo. Ves ta proces še vedno ni povsem raziskan.

Vsa današnja zdravila so uspešna pri nadzoru imunskega odgovora organizma (steroidi) ali pri preprečevanju simptomov (antihistaminiki), ne zdravijo pa vzroka alergije. Zato se bolezen in simptomi, ko nehamo jemati zdravila, vrnejo.

In kako si lahko pomagamo drugače? Eden od odgovorov je fitoaromaterapija z zdravilnimi rastlinami in eteričnimi olji, vendar je vsako alergijo treba obravnavati individualno.