World Freefight Challenge ali po domače Mlati ga, da on ne bo mlatil tebe, je mešanica svetovnih borilnih veščin, pri katerih so knjigo s pravili vrgli čez okno tisti trenutek, ko sta prva borca stopila v ring. V boju je potrebno paziti le na to, da si na koncu runde tisti, ki ima nogo na vratu nasprotnika. Ubiti ga ravno ne smeš, razen tega pa je dovoljeno vse. Ravno zaradi svoje nasilnosti je v večih državah prepovedan, tekmovanja pa se tam organizirajo v stilu „Kluba golih pesti“. V garažah, po delovnem času, ponoči...

Ljudje se pretepamo zaradi različnih vzrokov, pri organiziranem Freefightu pa gre večinoma za denar. In sponzorje. In...užitek.

Boji lahko trajajo samo nekaj sekund. Prideš, mahneš, zmagaš. V svetu pesti, kolen, komolcev, glav, potu in krvi ne potrebuješ drage športne opreme, zadosti je 80 kilogramov mišic in maščobe.

Na podoben način so se pretepali že Stari Grki. V moderni zgodovini so večkrat t.i. Free fighterje poslali v ring, kjer so jih čakali profesionalni boksarji, in vsakič so boksarji morali priznati poraz. Kasneje so se borilne veščine razvile v več smeri, mixed martial arts (mešane borilne veščine) pa so zaradi svoje brutalnost in posledične atraktivnosti ena bolj kontroverznih smeri.

Mixed martial arts so prisotne tudi v Sloveniji. Sicer jih že vrsto let izvajajo pijanci v gostilnah, organizirajo pa se tudi v okviru gospodinjstev, vseeno pa se za prvo uradno prireditev šteje borba v športni dvorani Bonifika v Kopru, ki se je zgodila maja letos. Deset bojev je trajalo več ur, pretepači pa so prišli iz cele Evrope ter Brazilije. Zlatko Mahnič, promotor tega „športa“ je bil očitno tako zadovoljen z koprsko prireditvijo, da jo kani konec septembra ponoviti v Ljubljani.

Prireditev se bo odvijala v Hali Tivoli (30. septembra), poleg najboljših brazilskih, ruskih in drugih svetovnih borcev pa bo v ljubljanski hali Tivoli nastopil tudi Slovenec Dejan Madjarevič. Ta bo nastopil v "vale tudu" ali prosti borbi, pri kateri se na nasprotniku lahko izvajajo najrazličnejši udarci z nogami in rokami (tudi ko ta nemočno leži na tleh), dovoljeni so prijemi davljenja in mnogo več. Seveda pa za oči niso samo mišičasti bojevniki, temveč se najde kaj tudi za bolj "estetske" privržence gledalcev.

Poleg „navadnih“ borcev pa ne bo manjkalo niti estradnikov iz Hollywooda, saj bosta prireditev obiskala tudi igralec Stephen Quadros (Cradle 2 the Grave) in legenda mešanih borilnih veščin, Mark Hunt.