Zmotljiv ali nezmotljiv, to je zdaj vprašanje

Razburjenje glede papeževih besed se kar noče in noče poleči, zato se postavlja vprašanje, ali si papež res lahko privošči takšne izjave, četudi le citira starega bizantinskega cesarja. Čeprav je v opravičilu pojasnil, da ne gre za njegovo osebno stališče do muslimanske vere, in da je s citatom hotel samo ponazoriti, da vera in nasilje ne gresta skupaj, se nemiri med muslimani nadaljujejo. Komentatorji, ki so njegovo opravičilo označili kot redko prakso v papeški zgodovini, pa se sprašujejo, kako lahko človek, za katerega kristjani mislijo, da je nezmotljiv, naredi takšno napako?

Pa je res? Po doktrini romanske katoliške Cerkve, papež je nezmotljiv, vendar ne v vseh primerih. In to velja tudi za njegovo sporno izjavo. Papeška nezmotljivost se namreč nanaša samo na izročilo Cerkve, ne pa na njegovo osebno mnenje oz. v tem primeru na citat.

Vse do 19. stoletja se beseda nezmotljiv v katoliški zgodovini sploh ni pojavljala, saj je veljalo, da je nezmotljiv samo bog. Potem, pa je leta 1870 Prvi vatikanski koncil tudi papeža razglasil za nezmotljivega, vendar pod omenjenimi pogoji. Koncil je odločil tudi, da ko papež enkrat spregovori, njegovih definicij ni mogoče spremeniti ali na novo interpretirati. In prva zaradi tega je aktualno papeževo opravičilo in razlaga njegovih besed sporna. Običajne papeževe pridige, nauki in okrožnice ne spadajo v kategorijo "nezmotljivo".

Kaj je nezmotljivost?

Poznavalci papeške zgodovine ugotavljajo, da so izjave z oznako "nezmotljivo" med papeži izjemno redke. Od uredbe Prvega vatikanskega koncila o nezmotljivosti papeža, je doslej znan samo en primer nezmotljive papeške izjave, in sicer, ko je leta 1950 papež Pij XII naznanilo o vnebovzetju device Marije razglasil za versko dogmo.

Leta 1994 je papež Janez Pavel II želel kot nezmotljivo označiti dejstvo, da posvetitev žensk v duhovniški stan ni mogoča, vendar so mu namero odsvetovali. Prav tako se mnogi teologi strinjajo, da papeški nauk o prepovedi kontracepcije ne spada v doktrino papeške nezmotljivosti.

Tudi famozna okrožnica papeža Pavla VI "Humanae Vitae" iz leta 1968 o vlogi družine in ženske v cerkvi, v kateri je obsodil kontracepcijo, ni bila objavljena v obliki nezmotljive izjave.

Nezmotljiv varuh vere

Nezmotljivo lahko papeži pridigajo samo "ex cathedra", kar pomeni v imenu Cerkvene doktrine. In če papež tako zelo redko lahko poda nezmotljivo izjavo, zakaj je potem "nezmotljivost" sploh potrebna? Verski zgodovinar Michael Walsh odgovarja, da zaradi strukture katoliške Cerkve, ki je nekakšna federacija vseh cerkva.

Vsak škof sicer vlada svoji škofiji, vsi pa so združeni pod Rimskega škofa, papeža. On mora biti tisti, ki se v primeru nesoglasij glede teoloških prepričanj, nikoli ne oddalji od vere in jo ohranja, pri čemer ga Sveti duh varuje zmot in napak. Biti mora vodilna luč v vseh trenutkih, tudi kriznih. Biti mora tisti, ki mu verniki slepo zaupajo. Težavna naloga za nekoga, ki je konec koncev samo človek. In človek se moti.