V pismu sudanskemu predsedniku se Drnovšek zavzema za izpustitev svojega odposlanca in prosi Al Baširja, da prisluhne njegovi razlagi: "Iskreno upam, da boste sprejeli moje pojasnilo in da boste izkazali naklonjenost iskrenemu, četudi neustreznemu vedenju, ki je bilo namenjeno pomoči sudanskemu ljudstvu in državi. Gospod Križnar je deloval skupaj z menoj v mojih prizadevanjih za pravično in trajno rešitev problemov v Darfurju."

Drnovšek bi še sodeloval s sudanskim predsednikom

V nadaljevanju predsednik Drnovšek izraža pripravljenost, da tudi v prihodnosti sodeluje s sudanskim predsednikom in da pomaga njegovi državi, v kolikor bo ta pomoč dobrodošla. Drnovšek izpostavlja tudi pripravljenost za srečanje s sudanskim kolegom in za nadaljnji razvoj dvostranskih odnosov med državama.

"Človekoljubni načrt Svet za Darfur, ki se je začel v Sloveniji z udeležbo številnih humanitarnih organizacij, je dokazal, da ljudstvo v moji državi čuti veliko naklonjenost do Sudana in veliko spoštovanje do vaše zgodovinske in kulturne dediščine. Prepričan sem, g. predsednik, da lahko prispevava k nadaljnjemu razvoju naših odnosov."

Izjava v sedmih točkah

Drugi dopis je izjava v sedmih točkah. V njih predsednik Drnovšek poudarja prizadevanja za mirno rešitev razmer v Darfurju in upanje, da bo sudanskemu ljudstvu uspelo čim prej vzpostaviti mir in pogoje za mirni razvoj in blaginjo sudanskega naroda. V tretji točki predsednik poudarja svoje angažiranje v prizadevanjih za uspeh mirovnega procesa v Darfurju. "Sporazum iz Abuje je korak v pravo smer. Pred tedni je predsednik pozval tudi uporniške skupine, ki sporazuma niso podpisale, da sodelujejo v mirovnem procesu."

V četrti točki Drnovšek pojasnjuje vlogo odposlanca Križnarja v Čadu, kjer se je tudi odločil, da odpotuje v Darfur. "K temu so ga vodili le človekoljubni nagibi in želja, da bi prispeval k mirni rešitvi." V nadaljevanju predsednik obžaluje, da je Križnar vstopil v Sudan brez vizuma, in se za to opravičuje.

Na koncu Drnovšek izraža upanje in pričakovanje, da bo sudanski predsednik vse navedeno upošteval in Toma Križnarja pomilostil.