NAJVEČ DENARJA ŽELEZNICAM

Največ sredstev, skoraj 9 milijard evrov, bo namenjenih za posodobitev železniškega omrežja. Več kot 7 milijard evrov bo prejela energetika, več kot 5 milijard evrov pa cestni program. Gradnja devetih gospodarskih središč, ki naj bi zagotovila novih 20.000 delovnih mest, bo stala 1,2 milijarde evrov. Gradilo se bo tudi v zdravstvu; do leta 2013 naj bi dobili klinični center z visokošolskim središčem v Mariboru in ljubljansko Politehniko, dve leti pozneje pa še nov klinični center v Ljubljani. Razmah turizma si snovalci resolucije obetajo od gradnje slovenskega jadranskega otoka na 30.000 kvadratnih metrih, ki naj bi prve obiskovalce sprejel leta 2020, in od zabaviščnega parka Megalaxia pri Ptuju. Slovenski Gardaland naj bi dobili že čez 4 leta, pripravo projekta pa vodi podjetje Cross iz Hajdine.

Ministrstva ne smejo komentirati

Pripravo in usklajevanje izvajanja resolucije ter usklajevanje proračunskih napovedi za posamezne projekte koordinira vladna služba za razvoj. V službi pojasnjujejo, da so praviloma vse projekte predlagala resorna ministrstva in bodo zanje tudi pristojna. Osnutke gradiv je od februarja do julija letos obravnaval ministrski zbor na vrsti vladnih delovnih srečanj, podrobnejši sistem izvajanja pa bo dorečen jeseni. Služba za razvoj poudarja, da so posebno skrb namenili koherentnosti predlogov sofinanciranja s proračunoma za leti 2007 in 2008 ter s predvidenim črpanjem sredstev za obdobje 2007-2013 in z aktualnim predlogom nacionalnega strateškega okvira za prihodnjo finančno perspektivo evropske kohezijske politike.

Kako bo država zagotovila potrebna sredstva iz državnega in evropskega proračuna ter, kje bodo našli zasebne partnerje, smo povprašati finančno ministrstvo, kjer pa so nam odgovorili, da za pojasnila niso pristojni. Na ministrstvu za zdravje so nas odpravili z odgovorom, da je "gradivo do obravnave na seji vlade interne narave, zato o podrobnostih in vsebini posameznih projektov v tem trenutku še ne morejo govoriti", po dveh dneh pa nismo dočakali niti pojasnil gospodarskega in prometnega ministrstva.

Valentin Hajdinjak, tiskovni predstavnik vlade, nam je povedal, da odgovorov ne moremo pričakovati, ker gre za interni dokument. "Kdor bi govoril o njem, bi kršil zakon," je opozoril Hajdinjak, in dodal, da v javnosti kroži stara verzija, ki "sploh ne drži". Vlada bo, kot pravi, pravo verzijo resolucije obravnavala takoj po dopustih.